Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Nalewki - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+--- Wątek: Nalewki (/showthread.php?tid=9392)



Nalewki - Krystyna - 14-03-2018

   
 Nalewka żmudzka  z suszonych śliwek
Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi. 
Podaje się ją w maleńkich kieliszkach - jest naprawdę bardzo mocna

50 dag suszonych śliwek bez pestek
1 litr spirytusu
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Śliwki wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gazą. 
Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. 
Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito. 
Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelej do dużego rondla. 
Zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź, przelej do butelek. 
Szczelnie zamknij i wynieś w chłodne miejsce.
Autor: Maria Szymanderska
źródło


RE: Nalewki - Krystyna - 14-03-2018

   
Nalewka imbirowa 
Gdy na dworze zimno
Ta nalewka wspaniale rozgrzewa i - podobno - pomaga walczyć z przeziębieniami, za sprawą cudownych właściwości imbiru. Szczegóły na blogu autorki przepisu, Apetyczne debiuty

10 dag korzenia świeżego imbiru
2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu lipowego
0.75 l wódki 45%
10dag cukru (lub troszkę mniej)

Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. 
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. 
Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania. 
Następnie zalej wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. 
Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce. 
Potrząsaj słój raz w tygodniu. 
Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. 
Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie. 
Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia. 

Jak przygotować wódkę 45%?
 Połączyć szklankę spirytusu z niepełną szklanką wody. 
Można to przygotować na zimno lub gorąco. 
Jeśli chodzi o ten drugi sposób należy doprowadzić wodę do wrzenia, odstawić wodę z ognia i powoli wlewać spirytus. 
Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
źródło


RE: Nalewki - Krystyna - 14-03-2018

   
Nalewka kawowa z ziaren kawy
Potrzebna będzie dobra kawa ziarnista. Przyprawy, które najlepiej pasują to kardamon i wanilia. Słodyczy i bogatego smaku doda miód. 

1 cytryna
5 dag ziarnistej kawy
2 łyżki płynnego miodu
1/4 laski wanilii
3 ziarenka kardamonu
0.75 l czystej wódki

Cytrynę nakłuj końcem noża i w nakłuciach umieść ziarnka kawy. 
Miód wymieszaj z łyżką letniej wody, wlej do słoja, dodaj cytrynę, przyprawy i wódkę. 
Zamknij i odstaw na 3 tygodnie. 
Co 2-3 dni wstrząsaj. 
Przecedź do butelki, zakręć. 
Gdy osad osiądzie na dnie, ostrożnie sklaruj nalewkę.
Źródło: Miesięcznik Kuchnia
źródło


RE: Nalewki - LeCaro - 14-03-2018

Nasączone spirytusem śliwki pozostałe z nalewki żmudzkiej wykorzystałabym do ciasta "Pijana śliwka"...  Wink
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=1479&pid=194072#pid194072


RE: Nalewki - Krystyna - 14-03-2018

   
Nalewka świąteczna 
Autorka bloga Ola in the kitchen zaprasza na nalewkę pachnącą świętami - pomarańcze, cynamon, goździki, wanilia... Plusem tej receptury jest to, że nalewka nie musi długo leżakować - jest gotowa po kilku dniach. 

6 pomarańczy
200 g cukru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
kilka goździków
250-300 ml wódki
300 ml wody

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. 
Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
 Zdjąć z ognia. 
Do soku wlać wódkę. 
Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. 
Odstawiamy do wystygnięcia. 
Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. 
Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. 
Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.
źródło


RE: Nalewki - Krystyna - 14-03-2018

   
Nalewka pomarańczowa 
Jeśli lubisz nalewki o lekkim, orzeźwiającym aromacie, ta pomarańczowa przypadnie ci do gustu. 
Bez żadnych dodatkowych przypraw. 

3 pomarańcze
litr wódki
200 ml spirytusu
100 ml wody
10 dag cukru

Owoce wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Ściąć z nich cienką skórkę, wrzucić ją do gąsiorka, wlać wódkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy. 
Wlać spirytus, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. 
Z wody i cukru ugotować syrop i do gorącego powoli wlać przesączony przez gęsty filtr (do kawy lub z kilku warstw gazy) alkohol z gąsiorka. 
Przelać do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na dobę w ciemne miejsce. 
Tę nalewkę można podawać od razu.
źródło