14-03-2018, 00:59
Nalewka żmudzka z suszonych śliwek
Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi.
Podaje się ją w maleńkich kieliszkach - jest naprawdę bardzo mocna
50 dag suszonych śliwek bez pestek
1 litr spirytusu
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Śliwki wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gazą.
Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito.
Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelej do dużego rondla.
Zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź, przelej do butelek.
Szczelnie zamknij i wynieś w chłodne miejsce.
Autor: Maria Szymanderska
źródło