Znalazłam kilka porad - w sumie jest to roślina, którą da się hodować w domu, tylko potrzebuje dużo światła i temperatury w okolicach 22-26 st. C (zimą niższej, tj. kilkanaście stopni) - myślę więc że dobrze by się czuła na słonecznej oszklonej werandzie, lub dobrze nasłonecznionym korytarzu z dużymi oknami.
Awokado to w normalnych warunkach drzewo, nie krzew - więc jeśli jest zdrowe, to siłą rzeczy roślina musi być spora.
Awokado - warunki uprawy
W uprawie awokado należy zapewnić roślinie przez cały rok temperaturę oscylującą wokół 22 st. C. Spadek temperatury poniżej 0 st. C jest równoznaczny ze śmiercią rośliny. Awokado wymaga dobrze nasłonecznionego, oświetlonego stanowiska. Lubi wilgotne podłoże, dlatego konieczne jest regularne podlewanie rośliny. To samo tyczy się wilgotności powietrza, dlatego roślina najlepiej czuje się w szklarni. Podłoże powinno być żyzne i przepuszczalne.
Awokado - pielęgnacja
Awokado dość szybko rośnie, warto więc posadzić je od razu do dużej doniczki. W okresie kwitnienia, gdy potrzeby pokarmowe rośliny wzrastają, dobrze zasilać ją co dwa tygodnie nawozem wieloskładnikowym. Zimą awokado przechodzi okres spoczynku - dobrze wtedy zmniejszyć częstotliwość podlewania i zaprzestać nawożenia. Jeżeli chcemy rozkrzewić nasz okaz, na wiosnę należy uszczykiwać szczytowe pędy. Ze względu na swój wzniesiony pokrój, kilkuletnie okazy wymagają podpór.
Awokado rozmnaża się przez nasiona, które dość łatwo kiełkują w warunkach domowych, a jeszcze lepiej w uprawie w szklarni.
Awokado - uprawa z pestki w domu. Uprawa i pielęgnacja awokado w doniczce - poradnik
Uwaga!!! Przy uprawie awokado w domu należy uważać na czworonogi, zwłaszcza na koty. Wszystkie części awokado (poza miąższem) są trujące. W skrajnym przypadku spożycie może spowodować śmierć zwierzęcia. Roślina nie jest jednak bardziej „szkodliwa” niż inne trujące kwiaty doniczkowe, takie jak psianki czy difenbachie.
Awokado można uprawiać w warunkach domowych wykorzystując pestkę z zakupionego owocu. Roślina wprawdzie będzie miniaturą w porównaniu z okazami rosnącymi w środowisku naturalnym, jednak dzięki gęstemu pokrojowi i skórzastym liściom (10-15 cm długości) stanie się niesztampową ozdobą wnętrz. W dobrych warunkach awokado może zakwitnąć (mało atrakcyjne żółtozielone wiechy), a nawet wykształcić owoce – chociaż to drugie to zjawisko raczej rzadkie. Owocowanie jest możliwe po 6-8 latach od posadzenia rośliny w doniczce.
Pestkę awokado oczyszczoną z miąższu warto umieścić w wodzie w taki sposób, aby była w niej zanurzona w 2/3 swojej powierzchni. Można to osiągnąć poprzez wbicie (lekko!) w nasiono wykałaczek z obu stron. Wtedy pestka umieszczona w szklance będzie ustabilizowana i nie zatonie. Na rezultaty jednak trzeba poczekać – awokado kiełkuje po dobrych kilku tygodniach. Gdy pojawią się korzenie i część nadziemna (przynajmniej zaczątki), pestkę można będzie wysadzić do doniczki.
Awokado najlepiej rozwija się w podłożu o odczynie zbliżonym do naturalnego. Dlatego podłoże torfowe lub uniwersalną ziemię dla roślin pokojowych należy uzdatnić. Można wymieszać je z piaskiem (w proporcji 2:1) lub perlitem. Ważne jest także zapewnienie dobrej warstwy drenażowej.
Donicę z awokado należy ustawić w miejscu słonecznym - może to być parapet okna o wystawie południowej (wtedy w upalne dni roślinę warto osłaniać, np. karkami papieru) lub o wystawie zachodniej. Roślina jest wybitnie ciepłolubna – optymalna temperatura wzrostu wynosi 22-26 st. C. Latem można ją wystawiać do ogrodu lub na balkon. Zimą temperatura nie powinna spadać poniżej 10 st. C. Zalecana temperatura w okresie spoczynku wynosi ok 15 st. C.
Uprawa awokado w doniczce – najważniejsze jest podlewanie i zraszanie
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie awokado jest podlewanie. Zabieg należy przeprowadzać często, a w słoneczne, letnie dni nawet codzienne. Warto używać miękkiej, odstanej wody. Roślina jest wrażliwa na przesuszenie. Nawet krótkotrwały niedobór wody skutkuje zwijaniem liści. Aby ograniczyć takie ryzyko, donicę warto ustawić na płaskich kamieniach ułożonych w podstawce (i wlewać do niej wodę). Przydatne będą także technologie „urlopowe” - hydrożele, Hydrobox, szklane kule z wodą lub donice z automatycznym systemem nawadniania.
Awokado warto regularnie zraszać. Zabieg jest szczególnie korzystny podczas zimy, gdy wskutek między innymi włączonego centralnego ogrzewania spada wilgotność powietrza w pomieszczeniach.
Nawożenie i przesadzanie awokado w domowej uprawie
Nawożenie awokado uprawianego w doniczce wykonuje się raz na kilka tygodni (np. co 2 tygodnie). Dobry efekt można uzyskać stosując nawozy ze zwiększoną ilością potasu (poprawia krzewienie rośliny). Awokado po wykiełkowaniu rośnie dość szybko. Gdy osiągnie wysokość kilkudziesięciu centymetrów, warto go przyciąć. Dzięki temu będzie miało atrakcyjniejszy, gęsty, krzewiasty pokrój.
Co 2-3 lata warto roślinę przesadzić do większej donicy. Dobrym wskaźnikiem konieczności przeasadzania jest przerastanie przez korzenie otworów w donicy.
https://www.wymarzonyogrod.pl/rosliny-do..._3562.html