Awokado
#1

   

Oto Mikeszowe awokado . Wiek - 1 miesiąc. Wyhodowane w łazience ( Mikeszus Persea americana) :
Odpowiedz
#2

   

Mikeszus Persea americana : ( awokado )
Zdjęcie tej mojej rośliny  -  równo po miesiącu czasu, z tego samego miejsca ...  - Uśmiech
Wiek - ok. 2 - 3 miesięcy ...

Mikesz
Odpowiedz
#3

O kurczę, ale Ci pięknie rośnie! Uśmiech
Odpowiedz
#4

Rany julek, jak to szybko rośnie!  Krzyk
A można wiedzieć jak to zasadziłeś? Włożyłeś cały owoc, czy pestkę do ziemi po prostu?...
Odpowiedz
#5

Najpierw pestkę włożyłem do wody. Do kieliszka  z wodą zanurzyłem pestkę do 1/3 wysokości  (przy kaloryferze), płaską częścią do dołu.
Gdy puściła korzonek ( 3 - 5 cm ) , gdzieś po 4 - 6 tygodniach, to wtedy włożyłem pestkę delikatnie do lekkiej, próchniczej ziemi ( tak jak to widać na pierwszym zdjęciu ).
Potem pestka otwarła się i wyszła roślina.
Na 3 pestki -  tylko jedna puściła korzonek ...

MIkesz
Odpowiedz
#6

Kusi mnie żeby spróbować Uśmiech  ...ale jak to wyrośnie ogromniaste - a tak się zapowiada - to nie będzie gdzie tego trzymać... w mieszkaniu w bloku nie ma za dużo miejsca. Icon_e_biggrin
Odpowiedz
#7

Podobno są niewielkie szanse, aby to drzewko utrzymało się w mieszkaniu w naszym klimacie ...- Bezradny 
Poza tym podobno można go śmiało przycinać ( wyjdzie krzak )..
Pozdrawiam - Buźki 

Mikesz
Odpowiedz
#8

Mikesz  Uśmiech 
dobrze że napisałeś, jak to zrobiłeś krok po kroku Kwiatek Kwiatek  ja też spróbuje    Tak

Chodź, nie bój się, zobaczysz coś moimi oczami 
Pozwól mi spojrzeć swoimi a powiem jak Ty to widzisz 

" By poznać Boga potrzebujesz tylko matematyki, fizyki i języka obcego, reszta jest zbędna..."
Odpowiedz
#9

Ja podpowiem tacie, bo u mnie w rodzinie to właśnie on lubi sobie hodować takie różne roślinki Uśmiech
Odpowiedz
#10

Pestka ( owoc ) - musi być duży i dojrzały.
Najlepiej kupić 4 - 5 owoców  w rożnych sklepach i jednocześnie je włożyć do wody ( do 1/3 dolnej wysokości na ok. 1, 5 miesiąca ) i postawić je przy kaloryferze lub nawet na kaloryferze .
Wodę trzeba codziennie uzupełniać !
Jak coś wyjdzie z 1 - 2  pestek, to już dobrze.
Ja już kiedyś wyhodowałem drzewko awokadowe, zaniosłem je  wtedy do mojej pracy ( RTG ) - na szpitalny duży korytarz ( stare budownictwo, duże okna, wysokość sufitu ok. 6 m ... ), ale wszystkim babom się tak ono spodobało, że każda chciała "dbać" o tą roślinę i każda podlewała i każda co chwilę zmieniała jej położenie, aż w końcu po 3 miesiącach wykończyły drzewko ... ( uschło ).

Mikesz
Odpowiedz
#11

Uśmiech  Mikeszu ,to dopiero zaskoczenie....ty to lubisz nas zaskakiwać pozytywnie...
Piękne to twoje awokado....może i ja spróbuję wyhodować? Uśmiech 
POZDRAWIAM CIEPLUTKO... Uśmiech Uśmiech
Odpowiedz
#12

U mnie dwie pestki siedza juz w wodzie Uśmiech  Ciekawe czy cos sie z nich rozwinie.... Pomysl w kazdym razie ciekawy Oczko
Dziekuje Mikeszu za inspiracje  Kwiatek
Odpowiedz
#13

barbadossa_32, trzymam kciuki za Twoje roślinki! Uśmiech
Odpowiedz
#14

Ja też kilka lat temu hodowałam awokado. Miałam 2 sztuki.
Roślina w bardzo krótkim czasie się wzbiła, po pół roku sięgnęła metra i się zatrzymała. Tak utrzymywałam ją 3 lata.
Miała ładne, duże, zdrowe liście. Gorzej czuła się w zimie, liście opadał, rosły nowe. W moich warunkach była to roślina delikatna, jej łodyga pozostała smukła i wiotka, wręcz nie mogła udźwignąć liściastego pióropusza. Widziałam, że u innych (nie w Pl) sięgała gigantycznych rozmiarów, kłębiąc się po pokoju.
By się ich pozbyć wsadziłam je do ogródka. Sąsiad marudził, że takie wielkie drzewo mu sadzę u płota. Uspokoiłam go. Były dziele, latem piękne, zimy nie przeżyły.
Odpowiedz
#15

Ładnie rośnie Uśmiech

Z pestek z sukcesem można wychodować cytryne. Rośnie dość szybko Uśmiech
Odpowiedz
#16

   
       

Znalazłam kilka porad - w sumie jest to roślina, którą da się hodować w domu, tylko potrzebuje dużo światła i temperatury w okolicach 22-26 st. C (zimą niższej, tj. kilkanaście stopni) - myślę więc że dobrze by się czuła na słonecznej oszklonej werandzie, lub dobrze nasłonecznionym korytarzu z dużymi oknami. Tak Awokado to w normalnych warunkach drzewo, nie krzew - więc jeśli jest zdrowe, to siłą rzeczy roślina musi być spora. Oczko



Awokado - warunki uprawy
W uprawie awokado należy zapewnić roślinie przez cały rok temperaturę oscylującą wokół 22 st. C. Spadek temperatury poniżej 0 st. C jest równoznaczny ze śmiercią rośliny. Awokado wymaga dobrze nasłonecznionego, oświetlonego stanowiska. Lubi wilgotne podłoże, dlatego konieczne jest regularne podlewanie rośliny. To samo tyczy się wilgotności powietrza, dlatego roślina najlepiej czuje się w szklarni. Podłoże powinno być żyzne i przepuszczalne.

Awokado - pielęgnacja
Awokado dość szybko rośnie, warto więc posadzić je od razu do dużej doniczki. W okresie kwitnienia, gdy potrzeby pokarmowe rośliny wzrastają, dobrze zasilać ją co dwa tygodnie nawozem wieloskładnikowym. Zimą awokado przechodzi okres spoczynku - dobrze wtedy zmniejszyć częstotliwość podlewania i zaprzestać nawożenia. Jeżeli chcemy rozkrzewić nasz okaz, na wiosnę należy uszczykiwać szczytowe pędy. Ze względu na swój wzniesiony pokrój, kilkuletnie okazy wymagają podpór.
Awokado rozmnaża się przez nasiona, które dość łatwo kiełkują w warunkach domowych, a jeszcze lepiej w uprawie w szklarni.


Awokado - uprawa z pestki w domu. Uprawa i pielęgnacja awokado w doniczce - poradnik

Uwaga!!! Przy uprawie awokado w domu należy uważać na czworonogi, zwłaszcza na koty. Wszystkie części awokado (poza miąższem) są trujące. W skrajnym przypadku spożycie może spowodować śmierć zwierzęcia. Roślina nie jest jednak bardziej „szkodliwa” niż inne trujące kwiaty doniczkowe, takie jak psianki czy difenbachie.

Awokado można uprawiać w warunkach domowych wykorzystując pestkę z zakupionego owocu. Roślina wprawdzie będzie miniaturą w porównaniu z okazami rosnącymi w środowisku naturalnym, jednak dzięki gęstemu pokrojowi i skórzastym liściom (10-15 cm długości) stanie się niesztampową ozdobą wnętrz. W dobrych warunkach awokado może zakwitnąć (mało atrakcyjne żółtozielone wiechy), a nawet wykształcić owoce – chociaż to drugie to zjawisko raczej rzadkie. Owocowanie jest możliwe po 6-8 latach od posadzenia rośliny w doniczce.

Pestkę awokado oczyszczoną z miąższu warto umieścić w wodzie w taki sposób, aby była w niej zanurzona w 2/3 swojej powierzchni. Można to osiągnąć poprzez wbicie (lekko!) w nasiono wykałaczek z obu stron. Wtedy pestka umieszczona w szklance będzie ustabilizowana i nie zatonie. Na rezultaty jednak trzeba poczekać – awokado kiełkuje po dobrych kilku tygodniach. Gdy pojawią się korzenie i część nadziemna (przynajmniej zaczątki), pestkę można będzie wysadzić do doniczki.

Awokado najlepiej rozwija się w podłożu o odczynie zbliżonym do naturalnego. Dlatego podłoże torfowe lub uniwersalną ziemię dla roślin pokojowych należy uzdatnić. Można wymieszać je z piaskiem (w proporcji 2:1) lub perlitem. Ważne jest także zapewnienie dobrej warstwy drenażowej. 

Donicę z awokado należy ustawić w miejscu słonecznym - może to być parapet okna o wystawie południowej (wtedy w upalne dni roślinę warto osłaniać, np. karkami papieru) lub o wystawie zachodniej. Roślina jest wybitnie ciepłolubna – optymalna temperatura wzrostu wynosi 22-26 st. C. Latem można ją wystawiać do ogrodu lub na balkon. Zimą temperatura nie powinna spadać poniżej 10 st. C. Zalecana temperatura w okresie spoczynku wynosi ok 15 st. C.

Uprawa awokado w doniczce – najważniejsze jest podlewanie i zraszanie
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie awokado jest podlewanie. Zabieg należy przeprowadzać często, a w słoneczne, letnie dni nawet codzienne. Warto używać miękkiej, odstanej wody. Roślina jest wrażliwa na przesuszenie. Nawet krótkotrwały niedobór wody skutkuje zwijaniem liści. Aby ograniczyć takie ryzyko, donicę warto ustawić na płaskich kamieniach ułożonych w podstawce (i wlewać do niej wodę). Przydatne będą także technologie „urlopowe” - hydrożele, Hydrobox, szklane kule z wodą lub donice z automatycznym systemem nawadniania.
Awokado warto regularnie zraszać. Zabieg jest szczególnie korzystny podczas zimy, gdy wskutek między innymi włączonego centralnego ogrzewania spada wilgotność powietrza w pomieszczeniach.

Nawożenie i przesadzanie awokado w domowej uprawie
Nawożenie awokado uprawianego w doniczce wykonuje się raz na kilka tygodni (np. co 2 tygodnie). Dobry efekt można uzyskać stosując nawozy ze zwiększoną ilością potasu (poprawia krzewienie rośliny). Awokado po wykiełkowaniu rośnie dość szybko. Gdy osiągnie wysokość kilkudziesięciu centymetrów, warto go przyciąć. Dzięki temu będzie miało atrakcyjniejszy, gęsty, krzewiasty pokrój. 
Co 2-3 lata warto roślinę przesadzić do większej donicy. Dobrym wskaźnikiem konieczności przeasadzania jest przerastanie przez korzenie otworów w donicy.

https://www.wymarzonyogrod.pl/rosliny-do..._3562.html
Odpowiedz
#17

Mikeszowe awokado po kolejnym miesiącu ... ( w tym samym miejscu ) :


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#18

O rany, szybkościowo mu przybywa tych liści.  Uśmiech Ok
Odpowiedz
#19

Mikeszus Persea americana : ( awokado )
Zdjęcie tej mojej rośliny  -  równo po kolejnym miesiącu czasu, z tego samego miejsca ...  - [Obrazek: usmiech.gif]
Wiek - ok. 4 - 5 miesięcy ...
Na ścianie - w tle - można zobaczyć zdjęcie ( obrazek ) mojej kochanki, która skacze z radości  w powodu udanego sexu ... ( ze mną ) Ok
Mikesz


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości