21-07-2011, 23:30
Schinus (Schinus L.)
Rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych.
Obejmuje 33 gatunki.
Zasięg rodzaju obejmuje część Ameryki Południowej na południe od Ekwadoru i Brazylii z wyłączeniem Amazonii
Dwa gatunki
Schinus Molle
Schinus Terebinthifolia
Uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej i ciepłym klimacie strefy umiarkowanej.
Drugi z tych gatunków w wielu miejscach dziczeje i jest inwazyjny (zwłaszcza w Australii, Południowej Afryce, na Maskarenach, w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych i na Hawajach).
W naturze rośliny te rosną w różnych lasach, na terenach skalistych i w dolinach rzek.
Zawierają sok mleczny powodujący dermatozy
Schinus Molle zwany „Drzewem Pieprzowym” ma gorzkie, czerwone owoce wielkości Pieprzu używane w Peru do doprawiania octu, poza tym jako zamiennik pieprzu (tzw. Pieprz Peruwiański).
Żywica zwana „mastiksem amerykańskim” służy jako środek przeczyszczający i do kontrolowania płodności.
Z nasion Inkowie przygotowywali napój odurzający.
Sok mleczny wykorzystywany był leczniczo, a sok z gałęzi do konserwowania lin.
Z liści pozyskiwano żółty barwnik.
Owoce Schinus Terebinthifolia także wykorzystywane są jako Pieprz Czerwony.
Oba gatunki uprawiane są także jako ozdobne.
Schinus Polygama i Schinus Latifolia wykorzystywane są do wyrobu napoju chicha
źródło
https://www-arbolesornamentales-es.trans...r_sch=http
https://en.wikipedia.org/wiki/Schinus
Rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych.
Obejmuje 33 gatunki.
Zasięg rodzaju obejmuje część Ameryki Południowej na południe od Ekwadoru i Brazylii z wyłączeniem Amazonii
Dwa gatunki
Schinus Molle
Schinus Terebinthifolia
Uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej i ciepłym klimacie strefy umiarkowanej.
Drugi z tych gatunków w wielu miejscach dziczeje i jest inwazyjny (zwłaszcza w Australii, Południowej Afryce, na Maskarenach, w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych i na Hawajach).
W naturze rośliny te rosną w różnych lasach, na terenach skalistych i w dolinach rzek.
Zawierają sok mleczny powodujący dermatozy
Schinus Molle zwany „Drzewem Pieprzowym” ma gorzkie, czerwone owoce wielkości Pieprzu używane w Peru do doprawiania octu, poza tym jako zamiennik pieprzu (tzw. Pieprz Peruwiański).
Żywica zwana „mastiksem amerykańskim” służy jako środek przeczyszczający i do kontrolowania płodności.
Z nasion Inkowie przygotowywali napój odurzający.
Sok mleczny wykorzystywany był leczniczo, a sok z gałęzi do konserwowania lin.
Z liści pozyskiwano żółty barwnik.
Owoce Schinus Terebinthifolia także wykorzystywane są jako Pieprz Czerwony.
Oba gatunki uprawiane są także jako ozdobne.
Schinus Polygama i Schinus Latifolia wykorzystywane są do wyrobu napoju chicha
źródło
https://www-arbolesornamentales-es.trans...r_sch=http
https://en.wikipedia.org/wiki/Schinus