18-08-2011, 14:01
Pigwowiec (Chaenomeles Lindl.)rodzaj roślin z rodziny różowatych.
Gatunkiem typowym jest Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach
Gatunki uprawiane w Polsce
pigwowiec okazały, p. chiński, p. właściwy (Chaenomeles speciosa (Sweet) Nakai)
pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach)
pigwowiec pośredni (Chaenomeles ×superba (Frafm) Rehder.)
Inne gatunki
pigwowiec katajski Chaenomeles cathayensis (Hemsl.) C. K. Schneid.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pigwowiec
Pigwowiec jest niewielkim krzewem kolczastym o pięknych ceglastoczerwonych kwiatach.
Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych.
Nadaje się do sadzenia na skarpach, w ogródkach skalnych, jak też jako niski żywopłot.
Przy mroźnych zimach, zdarza się, że jego pędy przemarzają.
Należy wówczas roślinę przyciąć.
Najczęściej uprawiane są pigwowce: okazały, japoński i pośredni.
Kwiaty pojawiają się na przełomie kwietnia i maja, zanim rozwiną się liście.
Zielonkawe owoce są cenionym aromatycznym dodatkiem do przetworów.
Przyrządza się z nich również domowe nalewki.
Pigwowce przez większość ludzi są mylone z pigwami, z którymi są zresztą dość blisko spokrewnione i kiedyś były nawet łączone w jeden rodzaj.
Istnieją trzy gatunki pochodzące ze Wschodniej Azji, wszystkie z ciernistymi pędami, oraz kilka ich mieszańców.
Pigwowce były uprawiane amatorsko od dawna, ze względu na walory dekoracyjne w trakcie kwitnienia.
Także właściwości użytkowe ich owoców są powszechnie znane.
Jednak dopiero w ostatnich latach, głównie dzięki wyhodowaniu odmian o bezbronnych pędach, możliwa stała się ich uprawa towarowa.
źródło
źródło