23-08-2015, 17:24
Vademecum tarota, pani Antonowicz i Vademecum tarocisty - Hajo Banzhaf
Jednorożec LeCaro napisał(a):Chciałabym Wam gorąco polecić książkę: Sasha Graham "365 rozkładów Tarota".
Mam ją od kilku dni i jestem nią zauroczona.
Książka jest oczywiście podzielona na 365 dni, na każdy dzień roku jeden rozkład. Można z niej korzystać jak z kalendarza - codziennie robiąc sobie rozkład przypisany do konkretnego dnia - a można też wybierać rozkłady korzystając z indeksu na końcu książki, gdzie są one podzielone tematycznie na działy - np. "Wiedza o sobie i rozwój osobisty", "Zdrowie i dobre samopoczucie", "Praca i kariera", "Smutek i ruszanie do przodu", "Nie z tego świata", "Miłość i romans", "Dom i rodzina". Autorka bierze pod uwagę święta przypadające danego dnia - zarówno pogańskie (np. sabaty) jak i chrześcijańskie, pory roku, boginie i bogów, ciekawe wydarzenia i podaje rozkłady do tego nawiązujące, np. jest bardzo praktyczny rozkład "Zagubione przedmioty Trójkąta Bermudzkiego", który służy do odnalezienia rzeczy które nam się zgubiły, rozkład "Wyzwalanie się z rutyny" pozwoli pod innym kątem spojrzeć na swoje życie, a z kolei "Przepowiednie Karmenty" pomoze nam ocenić swoje umiejętności wróżbiarskie.
Opinie w zagranicznych księgarniach (np. Amazon) są również bardzo pochlebne.
Cena książki to ok. 40 zł (ale np. w dyskoncie Aros niecałe 30 zł) - i naprawdę warto!
Jednorożec LeCaro napisał(a):Lady, no i jakie wrażenia?
Jednorożec LeCaro napisał(a):Lady, no i jakie wrażenia?
Jednorożec LeCaro napisał(a):można też wybierać rozkłady korzystając z indeksu na końcu książki, gdzie są one podzielone tematycznie na działy - np. "Wiedza o sobie i rozwój osobisty", "Zdrowie i dobre samopoczucie", "Praca i kariera", "Smutek i ruszanie do przodu", "Nie z tego świata", "Miłość i romans", "Dom i rodzina".
Le Stelle napisał(a):Witku, czego w tej opinii oczekujesz...? Świetnie, że pojawiło się nareszcie tłumaczenie "Book of Thoth"... Trudno jednak w obecnych czasach zaliczyć tę pozycję jako podręcznik do nauki wróżenia. Natomiast dla tych, którzy chcą poznać, jak Crowley rozumiał Tarota - pozycja niezbędnaladne wydana ksiazke moze mikolaj mi sprezetuje
Opieram się tutaj na anglojęzycznej wersji tej książki - powyższej nie kupiłam jeszcze, ale pewnie to zrobię