Herbata Ziołowa-Kalina
Nie każdy wie, jak prawidłowo zaparzyć Herbatę z Kaliny, aby pomagała w różnych dolegliwościach.
Ktoś jest leczony tabletkami, a ktoś stale przyjmuje naturalne środki, prowadzi zdrowy tryb życia i prawie nie choruje na żadne choroby.
Ta jagoda jest źródłem ważnych witamin, minerałów i witalności, dlatego warto nauczyć się parzyć taką herbatę tak, jak powinna
Należy pamiętać, że każdy środek ludowy, taki jak lek, ma swoje zalety i szkody, dlatego nie należy zapominać o badaniu, w jakich przypadkach można używać Kaliny w herbacie, a kiedy jest przeciwwskazane, a nawet śmiertelne.
Korzystne cechy:
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko chorób wirusowych i zakaźnych.
Również w jagodach jest dużo jodu, żelaza, potasu, magnezu.
Działa moczopędnie, a także usuwa z organizmu człowieka trujące toksyny i substancje toksyczne.
Radzi sobie z bólami głowy, obniża ciśnienie krwi, warto zażywać taką herbatę przy chorobach naczyniowych.
Wzmacnia naczynia krwionośne i serce, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Służy do uspokojenia układu nerwowego, przy stresie i bezsenności.
Pomaga przy kaszlu i bólu gardła, radzi sobie z przeziębieniem.
Doskonały środek na ból gardła i zapalenie oskrzeli.
W czasach starożytnych kalina była znana jako doskonały środek antykoncepcyjny, ale najważniejsze jest nauczenie się, jak prawidłowo go używać, w przeciwnym razie możesz wyrządzić krzywdę.
Wymienia to daleko od wszystkich użytecznych właściwości herbaty kaliny.
Ale konieczne jest uwzględnienie tych przypadków, w których może po prostu zaszkodzić osobie.
Na przykład w czasie ciąży absolutnie niemożliwe jest przyjmowanie naparów z tej jagody, ponieważ istnieje ryzyko przerwania.
A takiego napoju nie można pić z wrzodem żołądka, ponieważ zawiera za dużo kwasu.
Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi również powinny go pić ostrożnie.
Ten napar jest surowo zabroniony w przypadku zapalenia stawów, dny moczanowej, kamieni w żołądku i nerkach, zwiększonej krzepliwości krwi.
A jednak trzeba się upewnić, że nie ma alergii, ponieważ ta jagoda może ją wywołać ze względu na wysoką zawartość witaminy C i czerwony kolor.
Na początek możesz spróbować kilku łyżek tej herbaty, aby zobaczyć reakcję organizmu.
Kalinę najlepiej spożywać świeżą lub parzoną w okresie jej dojrzewania, czyli późną jesienią.
Ale możesz też nauczyć się, jak przygotować go na zimę, aby zaopatrzyć się w cudowne lekarstwo do przyszłego roku.
Gdzie zbierać i jak przygotować jagody do spożycia
Zwykle krzewy z tym cudownym lekarstwem rosną w ogrodzie, w letnich domkach.
Owoce dojrzewają późną jesienią.
Można go również znaleźć na wolności, na przykład w lasach, ale nie tam, gdzie jest dużo samochodów i fabryk.
Jagód nie zbiera się w deszczową pogodę, kiedy są już dojrzałe i gotowe do spożycia.
Konieczne jest staranne zbieranie owoców, aby ich nie zmiażdżyć i nie uszkodzić.
Niektórzy nie wiedzą, że krzew ma również kwiaty i korę, które również wykorzystuje się w medycynie ludowej.
Często gospodynie domowe wolą robić dżem z jagód, ale nie przyniesie to tak wielu korzyści, jak świeże lub mrożone owoce.
Aby je zamrozić, trzeba je dobrze wypłukać, oczyścić z nadmiaru brudu, kurzu, owadów, a następnie włożyć do worków po trzy lub cztery garści.
Przed zaparzeniem konieczne będzie wyjęcie ich na chwilę z lodówki, aby się rozmroziły, a następnie zrobienie Herbaty z Kaliny.
Często mrożone są nie tylko jagody, ale także sok z Kaliny.
Aby to zrobić, przeciśnij sokowirówkę, a następnie włóż do torebek z lodem.
Bardzo korzystne jest dodanie dwóch torebek do świeżo zaparzonej herbaty.
Herbatę z czerwonymi owocami można pić codziennie i kilka razy dziennie, jeśli stan się nie pogorszy.
Wciąż zdarzają się przypadki suszenia Kaliny.
Można to zrobić w zwykły, stary sposób lub w suszarce elektrycznej.
Suszone jagody są przechowywane w małych płóciennych torebkach nie dłużej niż dwa lata, po czym ich wartość wyschnie.
Przygotowanie tego wszystkiego nie jest trudne, wystarczy nauczyć się prawidłowo parzyć herbatę z Kaliny, aby przyniosła pożądany efekt.
Napój ten to przede wszystkim lek, ma niezbyt przyjemny aromat i gorzki smak, ale efekt, który przynosi, jest tego wart.
Najpopularniejszy przepis na herbatę z Kaliny jest dość prosty.
Konieczne jest wyrabianie dojrzałych jagód, wystarczą dwie duże łyżki na szklankę wody, dodaj je do emaliowanej miski, zalej przegotowaną wodą na średnim ogniu.
Usuń i odcedź po pięciu minutach.
Lepiej pić herbatę z Kaliny w ciepłej formie z miodem lub cukrem.
Czasami dodaje się cytrynę.
Z tym lekiem łączy się nie tylko owoce cytrusowe, ale także inne owoce i zioła.
W sojuszu pomagają szybciej i skuteczniej wpływać na konkretną dolegliwość.
Rodzaje herbaty z kaliną
*Ivan-herbata z czerwoną Kaliną doskonale radzi sobie z bezsennością, uspokaja układ nerwowy, zwalcza bóle głowy. Aby przygotować taki napój, musisz osobno ugotować sok z trawy i jagód, a następnie je połączyć.
*Przy przeziębieniu lepiej nie gotować jagód, ale po prostu parzyć je wrzątkiem, a następnie zmielić w kubku.
Kalina niszczy wirusy, zwiększa odporność i łagodzi ciężkie objawy przeziębienia.
*W herbacie z kaliny po udarze warto dodać owoce głogu, aronii, żurawiny, a także pąki brzozy, kwiaty lipy, liście melisy. Wszystko to w połączeniu z dietą pomoże Ci szybko wrócić do zdrowia.
*Aby wzmocnić odporność, możesz zaparzyć kaliny wraz z różą lub żurawiną, trzy łyżki jagód w kubku wody.
Ciało ci za to podziękuje.
*Aby nabrać energii i witalności na cały dzień, należy zaparzyć w filiżance kilka listków melisy, dodać dwie łyżki czerwonych jagód, a następnie odcedzić.
Doprawić cukrem i miodem.
*Kalina warzona jest również w zielonej i czarnej herbacie.
Jest to odpowiednie dla tych, którzy nie mogą po prostu pić napojów owocowych, taki napój doda siły, pomoże usunąć nadmiar wody z organizmu.
*Możesz też zrobić herbatę na bazie soku z kaliny: aby to zrobić, musisz wycisnąć garść jagód do szklanki, dodać ciepłą wrzącą wodę, możesz wsypać cukier, a następnie wypić i poczuć, jak ciało ożywa.
Ten przepis jest dobry na kaszel, katar i zwiększone ciśnienie.
*Jeśli chcesz uspokoić silny kaszel, przyda się leczniczy wywar z dodatkiem miodu.
Dodawaj tylko miód do już przygotowanej nie gorącej herbaty, w przeciwnym razie nie będzie z tego korzyści, ale lepiej jeść miód osobno.
W połączeniu z różnymi środkami ludowymi Kalina tylko wzmacnia jej korzystne właściwości.
Warto tylko pamiętać, że w przypadku groźnych chorób Kalina może być stosowana jako dodatek do podstawowych leków.
Nie polegaj tylko na metodach ludowych.
A przed jego przyjęciem należy zawsze skonsultować się z lekarzem, w przeciwnym razie konsekwencje takiego leczenia będą nieodwracalne.
Jeśli nauczysz się prawidłowo przygotowywać herbatę z kaliny i aplikować ją na żądanie, to siły natury pomogą organizmowi przezwyciężyć wiele dolegliwości.
Przepisów jest wiele, możesz wybrać ten, który jest najbardziej odpowiedni dla konkretnej dolegliwości.
Zadbaj o swoje zdrowie.
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=Y-xzzzCZlAg