Baobab
#1

   
Baobab, palczara (Adansonia L. )
– rodzaj, do którego należy osiem gatunków potężnych, długowiecznych drzew liściastych.  
Gatunkiem typowym jest baobab afrykański (A. digitata) L.
Typową dla przedstawicieli rodzaju cechą jest zgrubiały pień.
Przy wysokości drzewa osiągającej 5-25 m wysokości (wyjątkowo do 30 m), pień osiąga 7 do 11 m średnicy.
Drzewa mogą osiągać sędziwy wiek, jednak drewno baobabu nie wykazuje cyklicznych słojów rocznych
– wiek poszczególnych drzew jest trudny do określenia.
Wszystkie gatunki występują na obszarach suchych i zrzucają liście w czasie pory suchej.    
Największe zróżnicowanie przedstawicieli rodzaju występuje na wyspie Madagaskar, gdzie spotyka się sześć gatunków baobabów.
Poza tym rośliny te rosną w północno-wschodniej, centralnej i południowej Afryce
oraz w północno-zachodniej Australii.

Baobaby magazynują wodę wewnątrz pękatego pnia (nawet 120 000 l) żeby przetrwać ostre susze
właściwe regionom występowania baobabów.
Rosną one w suchych strefach, zrzucając liście na czas pory suchej

Gatunki
Adansonia digitata L. – baobab afrykański, b. właściwy (Afryka)
Adansonia grandidieri Baill. – baobab Grandidiera (Madagascar)
Adansonia gregorii F.Muell. (syn. A. gibbosa (A.Cunn.) Guymer exD.A.Baum) – baobab australijski lub boab (Australia)
Adansonia madagascariensis Baill. – baobab madagaskarski (Madagaskar)
Adansonia perrieri Capuron – baobab Perriera (Madagaskar)
Adansonia rubrostipa Jumelle &Perrier (syn. A. fony Baill.) – baobab fony, fony (Madagaskar)
Adansonia suarezensis H.Perrier – baobab Suareza (Madagaskar)
Adansonia za Baill.– baobab za (Madagaskar)

Zastosowanie
Liście baobabu są jadalne, tak jak i nasiona, które można jeść na surowo lub po upieczeniu.
Obierkami owoców można karmić zwierzęta.
Pod względem zawartości wapnia baobab dwukrotnie przewyższa mleko.
W 100 gramach pulpy z baobabu znajduje się aż 300 mg witaminy C, prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach.
Biały miąższ owoców ma konsystencję sera, jest lekko sypki, dlatego nadaje się do produkcji batoników.
Olej z nasion baobabu jest półpłynny, złotożółty i delikatnie pachnie.
Prawie nie wysycha, co znacznie wydłuża czas przechowywania.
Komisja Europejska zaaprobowała owoce baobabu jako składnik batoników zbożowych i napojów.
Formalne zezwolenie było konieczne, ponieważ zgodnie z prawem europejskim, produkt spożywczy nie spożywany w Unii Europejskiej przed 1997 r. wymaga formalnego dopuszczenia do użytku
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
Baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata L.) – gatunek drzewa należący w rodzinie ślazowatych do podrodziny wełniakowych.                
Występuje w stanie dzikim w tropikalnej i subtropikalnej Afryce.
Drzewo o krótkim i pękatym pniu, przez większą część roku (w okresie suszy) bezlistne, poza tym okryte listowiem i licznymi, efektownymi kwiatami i okazałymi owocami
Pień osiąga średnicę ok. 9 m (30 m obwodu) przy wysokości drzewa nie przekraczającej 12-18 m, cylindryczny, nisko rozgałęziony na kilka potężnych konarów.
Kora jest gładka, gruba do 10 cm, wydziela gumowatą substancję.
Drewno jest bardzo lekkie, porowate i gąbczaste.
Wypełniony miękiszem wodnym pień może zawierać do 100 tysięcy litrów wody.
Liście, dłoniaste, złożone z 3-5–7 listków, pojawiają się po pierwszych deszczach.
U młodych osobników liście są niepodzielone.
Kwiaty o mdłym zapachu, obupłciowe, białe, pięciokrotne, duże (12–17 cm), zwisające na długich szypułkach i zapylanych przez nietoperze.
Pręciki zrośnięte są do połowy długości w rurkę, pylniki purpurowe, słupek 5-10-komorowy i znamieniu o tylu promieniach, ile jest komór.
Kwitnie od maja do lipca.
Owoce wydłużone lub kuliste, o długości 20–30 (45) cm, o zdrewniałej łupinie i białym, kwaśnym miąższu, w którym znajdują się liczne, czarne, twarde nasiona o kształcie nerkowatym.

Gatunek występuje na terenach otwartych, na równinach i sawannach.
Ze względu na rozmiary pni jeszcze w pierwszej połowie XX wieku szacowano ich wiek na tysiące lat, później zweryfikowano te dane i okazało się, że drzewa dożywają przeciętnie 500 lat, maksymalnie 1000.
Owoce są nazywane "małpim chlebem", gdyż są przysmakiem pawianów.

Zastosowanie
Roślina uprawna: bardzo często uprawiana przez tubylców w pobliżu osiedli.
Sadzony również w Indiach oraz na Małych Antylach.
Roślina lecznicza: liście, owoce i kora są szeroko stosowane jako środek przeciw febrze, dyzenterii,
zapaleniu oczu czy chorobom nerek.
Sztuka kulinarna: korzenie jednorocznych siewek są jadalne.
Pędy są spożywane jak szparagi.
Młode liście, bogate w witaminę C stanowią warzywo.
Z mącznistego miąższu owoców wytwarza się orzeźwiające napoje i zupy.
Nasiona zawierają 38-63% jadalnego oleju, nie ulegającego niemal jełczeniu.
Z kory otrzymuje się bardzo mocne włókna, stosowane podobnie jak włókna juty lub do wyrobu papieru.
Drewno, ze względu na swą lekkość, używane jest do sporządzania pływaków do sieci i łodzi
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

       
       
   
   
Małpie drzewa chlebowe
Skoro o miłości mowa, to chyba tylko na Madagaskarze można zobaczyć zakochane baobaby.
Splecione w uścisku tysiącletnie drzewa naprawdę przypominają przytulonych małżonków!
By je zobaczyć, trzeba udać się w okolice alei Baobabów koło Morondawy.
To przedziwne miejsce. Do dziś nie wiadomo, jak powstało, bo jedyną zasługą człowieka jest poprowadzenie drogi między gigantycznymi drzewami.
Gdy trafi się tutaj na wschód słońca, można odnieść wrażenie, iż ogląda się spektakl stworzenia świata i że zaraz zza drzewa wyłoni się dinozaur.
Na tle czerwonego nieba coraz wyraźniej rysują się kontury drzew, o których Malgasze mówią, iż rosną „korzeniami do nieba”.
Baobaby rzeczywiście wyglądają tak, jakby je posadzono do góry nogami.
Co ciekawe, swoją długowieczność (niektóre pamiętają czasy narodzin Chrystusa!) zawdzięczają… swej bezużyteczności – w środku są gąbczaste i dlatego nie nadają się ani na opał, ani do budowy domów, ani do drążenia w nich łodzi.
Natomiast zarówno liście, jak i nasiona są jadalne (dlatego baobab nazywany jest małpim drzewem chlebowym).
źródłoźródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
       
       
   
Baobab australijski (Adansonia gregorii F.Muell.) gatunek drzewa liściastego z rodziny ślazowatych Malvaceae z podrodziny wełniakowych(Bombacoideae).
Jest gatunkiem małym, rzadko wyższym niż 10 metrów, nieregularnie ukształtowanym, często wielopniowy i z nieregularną koroną.
Jego występowanie jest ograniczone do północno-zachodniej Australii.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
   
Baobab madagaskarski (Adansonia madagascariensis)– jeden z sześciu gatunków baobabów endemicznych dla Madagaskaru, gdzie występuje w suchych lasach.
http://www.llifle.com/Encyclopedia/SUCCU...scariensis
http://gardentravelhub.com/the-great-bao...adagascar/
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/sub...ad-sub.asp

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
       
       
Baobab fony (Adansonia rubrostipa)– gatunek baobabu, występującego naturalnie na Madagaskarze, na terenach dawnych prowicji Mahajanga oraz Toliara
Jest gatunkiem bliskim zagrożenia.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Proszek z owoców baobabu to potężna bomba witaminowa.
Posiada unikalny skład substancji odżywczych, więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej żelaza niż czerwone mięso i bogatej treści alkalizujące minerały: wapń, potas i magnez. Suszony miąższ owoców baobabu to wspaniałe źródło antyoksydantów oraz błonnika.

Baobab jest integralną częścią afrykańskiego krajobrazu, nazywany jest odwróconym drzewem, ponieważ jego sylwetka przypomina korzenie.
Preferuje suche gleby i obszary o niskich opadach.
Z powodu małej ilości wody krążącej po tkance drzewa i docierającej do owoców, w drzewie wytwarza się stężony ekstrakt bogaty w składniki odżywcze.

Przez tysiące lat Afrykanie doceniali to drzewo i jego owoce nazywając je „Drzewem Życia”.
Tubylcy spożywają owoce baobabu w różnych postaciach.
Popularna jest orzeźwiająca lemoniada powstała z proszku baobabu, z dodatkiem owoców i cukru.
Proszek jest dodawany do kasz, sosów i innych potraw i wszelakich napojów.
To nie tylko z powodu smaku, ale przede wszystkim proszek jest popularny ze względu na wysoką zawartość wapnia- spożywany w celu poprawy zdrowia, wzmocnienia kości, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych.
Owoce baobabu obniżają gorączkę, leczą szkorbut, zapobiegają anemii.
Proszek powstaje w najbardziej naturalny sposób.
Dojrzałe owoce usychają na drzewie, następnie są mielone na mączkę.
Produkt nie wymaga dodatkowego przetwarzania.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Baobab za (Adansonia za) – gatunek baobabu, występującego naturalnie na Madagaskarze, na terenach dawnych prowincji Antsiranana, Mahajanga oraz Toliara
Jest gatunkiem bliskim zagrożenia.
Ma jadalne nasiona i owoce.
Z tego drzewa wytwarza się także fibrę

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
   
Baobab Suareza (Adansonia suarezensis) – gatunek baobabu, występującego naturalnie na Madagaskarze, na terenie dawnej prowincji Antsiranana

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
       

Baobab Grandidiera (Adansonia grandidieri) – gatunek baobabu, występuje na Madagaskarze.
Jest największym i najbardziej znanym z sześciu gatunków baobabów występujących na Madagaskarze, gatunek zagrożony
 A. grandidieri otrzymał swoją nazwę na cześć francuskiego botanika i odkrywcy, Alfreda Grandidiera (1836-1921).
Ten gatunek baobabu został przedstawiony w filmie Madagaskar (2005) jako ogromne drzewo w centrum wyspy.

   

Aleja lub Aleja Baobabów jest wybitną grupą baobabów (Adansonia grandidieri) drzew rosnących wzdłuż drogi gruntowej między Morondava i Belon'i Tsiribihini w regionie Menabe w zachodniej części Madagaskaru .
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Baobab Perriera (Adansonia perrieri) – gatunek baobabu, występującego naturalnie na Madagaskarze
Jest gatunkiem zagrożonym

źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości