Mangostan właściwy Garcinia mangostana (Clusiaceae)
inne nazwy: Garcynia, Smaczelina, Żółtopla, Żółciecz smakowita
Rodzina: okrętnicowate (Clusiaceae)
Jest wiecznie zielonym drzewem (do 25 m wysokości).
Uprawiane jest głównie w Południowo Wschodniej Azji.
Owocami są okrągłe ciemnofioletowe jagody (4-7 cm) pokryte suchą grubą ciemnofioletową skórką.
Pod skórką znajduje się biały soczysty miąższ zawierający kilka pestek.
Owoc jest bardzo wrażliwy na transport, a uprawa rośliny jest ograniczona jej trudnym rozmnażaniem.
Owoc jest jednym z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.
Jego orzeźwiający miąższ przypomina w w smaku morelę, pomarańczę i ananasa.
Zawiera około 16% cukrów i małą ilość witaminy C (3 mg/100 g).
Z tłuszczu wytłaczanego z nasion produkuje się mydło.
Drewno znajduje zastosowanie w rzeźbiarstwie, kora używana jest jako garbnik.
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/M...ostan1.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mangostan_w...%C5%9Bciwy
Rośnie ono w tropikalnych lasach południowej Azji , jest wiecznie zielone i w pełni rozwoju osiąga 25-metrową wysokość.
Owocuje dopiero po 10 latach.
Owoce ma okrągłe, ciemnofioletowe, 4–7-centymetrowe wielkością zbliżone do mandarynek, z grubą skórką i białym, bardzo soczystym miąższem z 6-8 pestkami.
Aromatyczne owoce mangostanu o smaku podobnym do moreli, pomarańczy i ananasa uchodzą za najsmaczniejsze spośród owoców tropikalnych.
Są jednak trudne do przechowywania, po kilku dniach nie nadają się już do jedzenia.
Smakowe walory owoców mangostanu idą w parze z ich właściwościami prozdrowotnymi.
Mangostan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak: minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo), witaminy B1, B2, B6, a przede wszystkim przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych.
Mangostan to najbogatsze źródło antyoksydantów zwanych ksantonami (zawiera aż 17 związków tego typu) oraz innych przeciwutleniaczy jak koenzym Q10, polifenole, witamina C i katechiny.
W zestawieniu zdolności wychwytywania wolnych rodników tlenowych (tzw. współczynnik ORAC) owoc mangostanu zdecydowanie wyprzedza inne antyoksydanty.
Ma więc istotny wpływ na zespół czynników zapobiegających np. przedwczesnemu starzeniu się organizmu czy zaburzeniom funkcji układu immunologicznego.
Mangostan i jego korzystne dla zdrowia właściwości świat odkrył za pośrednictwem tradycyjnej ludowej medycyny azjatyckiej.
W tym regionie przetwory z mangostanu, m.in. z suszonej i sproszkowanej skórki owocu, a także wywary z liści i kory drzewa stosuje się zewnętrznie (jako płyn ściągający) i wewnętrznie np. przy przewlekłych biegunkach, jako środek przeciwbakteryjny, przeciwpasożytniczy i antyseptyczny, m.in. w gruźlicy, malarii, infekcjach
źródło
źródło