Melisa
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Melissa-Melisa
Rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych.
Według niektórych ujęć taksonomicznych należą do niego 3 gatunki występujące w Europie i środkowej Azji
W Polsce uprawia się Melisę Lekarską.
Łacińska nazwa rodzaju pochodzi od pszczoły – rośliny tego rodzaju wydzielają bowiem dużo nektaru i są licznie odwiedzane przez pszczoły.

Gatunki
Melissa Officinalis L
Melissa Axillaris (Bentham) 
Melissa Flava Benth. ex Wall

Zastosowanie
Melisa Lekarska jest uprawiana w wielu krajach świata jako roślina lecznicza.
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.
źródło

Melisa występowała w dawnych polskich zbiorach piśmienniczych jako pszczelnik lub rojownik (nazwa od rojenia pszczół).
Od XVII wieku sławę zyskała “karmelitańska dusza” – wódka z melisy, wyrabiana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
Twierdzono, że pomaga praktycznie na wszystko – od bólów brzucha i kataru, poprzez migreny, podagry, dusznice, do histerii i ochrony przed urokami włącznie.
Do dziś na południu Francji Melisa jest spożywana jako codzienna herbatka, zaś jej świeże liście używane są jako przyprawa do sosów, mięs i marynat oraz jako namiastka cytryny.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Melissa Axillaris
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

 Melissa Flava 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

Melissa officinalis
Gatunek byliny  z rodziny jasnowatych.
 Ludowe nazwy: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. 
Rośnie dziko w Afryce Północnej (Maroko, Tunezja, Madera, Wyspy Kanaryjskie), Europie Południowej i w Azji (Azja Zachodnia i Środkowa, Kaukaz, Pakistan), rozprzestrzenia się także gdzieniegdzie poza tymi obszarami 
Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce.
Roślina dorastająca do 60 cm wysokości.
Na wiosnę i w lecie kiście małych, jasnożółtych kwiatków rozkwitają w miejscach połączeń liści z łodygą.

Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec lekarski to liść Melisy (Melissae folium) wysuszony liść
Surowiec posiada zapach przypominający cytrynę

Roślina uprawna
Uprawiana jest od dawna w wielu rejonach Europy i na całym świecie

Sztuka kulinarna
Najczęściej spożywana jest w formie naparu.
Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek,  nadając im cytrynowy  smak. 
Dobrze zastępuje Trawę Cytrynową.
Suszona Melisa traci cytrynowy aromat.
Wykorzystywana jest do produkcji likierów.

Roślina miododajna
Roślina bardzo miododajna, ulubiona przez pszczoły, , co zostało odzwierciedlone w nazwach (po grecku melitta to pszczoła, po łacinie mel to miód).
Polskie nazwy ludowe rojownik i pszczelnik wywodzą się z tradycji nakazującej natrzeć wnętrze nowego ula świeżym zielem, co gwarantowało, że zagnieżdżały się w nim pszczoły zaraz po wyrojeniu.

Roślina kosmetyczna
Stosowana w ziołowych mieszankach wykorzystywanych do tonizujących kąpieli i w kosmetykach do przetłuszczającej się cery i włosów

Ciekawostki
W mitologii greckiej imię Melisa nosiła jedna z nimf, która tak się naprzykrzała swoją miłością Zeusowi,  że zniecierpliwiony zamienił ją w pszczołę
Gdy zmarła, z pszczelego ciała wyrosła roślina o urzekającym zapachu, wabiąca do siebie wszelkie owady.
Inna wersja mitu opowiada, że Melisa nauczyła ludzi zbierać miód,  a żeby był aromatyczny, przy ulach sadziła ziele o cytrynowej woni, nazywane melissophyllon – czyli miodowy liść.
W greckiej medycynie używano jej już 2 tysiące lat temu. 
Nazywano ją "radością dla serca", a Paracelsus nazwał ją "eliksirem życia" wierząc, że może ona całkowicie przywrócić człowiekowi nadwątlone siły.
Starożytni chętnie kąpali się w naparze z Melisy, by nadać ciału miły zapach, aromatyzowali jej liśćmi wino, a także pocierano miejsca ukąszone przez pszczoły i osy.
W X wieku wraz z Arabami przywędrowała do Hiszpanii
Używano jej jako dodatku do napojów, potraw oraz do praktyk magicznych. 
Produkowane z niej medykamenty miały usuwać troski, tęsknoty, rozweselać strapionych, tchórzom dodawać odwagi, a wrogów zmieniać w przyjaciół.
Ziele chętnie hodowano w przyklasztornych ogrodach, a mnisi masowo produkowali z niego nalewki winne i spirytusowe. 
Melisę zalecano przy chorobach serca, żołądka, głowy, oczu i macicy.
W XVII wieku słynna stała się "karmelitańska dusza" – korzenna wódka z Melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich  karmelitów. 
Ufano, że pomoże na wszystko – od złych uroków, migren, podagry, katarów, bólów brzucha do histerii, dusznicy, krzywicy, kołatania serca i przywracania młodości.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Melisa – kojąca moc ziół
Melisa to zioło bardzo popularne – wielu z nas kojarzy ją jako „herbatkę” uspokajającą.
Melisa łagodzi napięcie i poprawia jakość snu.
Nie mniej jednak suszona Melisa mnie nie przekonuje, bo nie posiada już swojego naturalnego cytrusowego aromatu.
Co innego pachnące, zielone listki, które od razu przywołują wspomnienia z wakacji.
Melisa tuż obok Mięty stanowi genialny dodatek do lemoniady, domowej roboty lodów, powideł, sałatek owocowych i innych deserów.
Niedawno odkryłam, że doskonale wyciąga smak pieczonego łososia i nie tylko…!

Melisa – do czego przyda Ci się w kuchni?
Tak jak wspomniałam we wstępie – Melisa praktycznie zawsze sprawdzi się tam, gdzie pasuje Mięta.
Ma świeży, lekko cytrusowy smak, dzięki czemu idealnie komponuje się ze słodkimi i kwaśnymi owocami, ale nie tylko!
Melisy możesz użyć do marynowania ryb i mięs, przygotowywania sosów do makaronu oraz sałatek.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia, a zdecydowanie warto eksperymentować, bo dania z dodatkiem Melisy mają niepowtarzalny aromat.

Melisa z owocami
To połączenie jest oczywiste – cytrusowy posmak melisy pasuje do pomarańczy, brzoskwiń, truskawek, melona, arbuza, jabłek i praktycznie wszystkich owoców jagodowych.
Z owoców i Melisy możemy przygotować koktajle, gęste zielone smoothie, sałatki owocowe, sorbety.
Super pomysłem będzie przyrządzenie przetworów owocowych z dodatkiem Melisy.
Pamiętajmy jednak o tym, żeby dodawać ją na samym końcu, tak aby nie straciła swojego cennego aromatu.

Melisa do ciast
Melisa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta.
Ja przygotowałam dla Was przepis na wegańską tartę sernikową z nerkowców – przepis opublikuję wkrótce.
Świetnym pomysłem będzie też wzbogacenie melisą aromatycznego, cytrynowego ciasta na oliwie z oliwek.
W sieci jest też sporo receptur na kruche ciasteczka z tym dodatkiem.

Kotki lodu z Melisą
Wystarczy, że do silikonowej foremki wrzucisz kilka listków melisy, ulubione owoce, dopełnisz wodą i zamrozisz.
Efektowny dodatek do drinków gotowy.

Melisa do napojów
Ze świeżej Melisy możemy przyrządzić klasyczny napar.
Warto jednak wzbogacić go dodatkami np sokiem z Grejpfruta lub Cytryny, Miodem lub Imbirem.
Listki Melisy można także dorzucać do wody celem jej aromatyzowania.
Melisa sprawdzi się także w różnorodnych lemoniadach.

Melisa do ryb i mięs
Marynata z soku z Cytryny, Miodu, Czarnego Pieprzu, Imbiru i Melisy będzie genialnie komponować się z drobiem.
Możemy tym zestawem przypraw zamarynować całe kawałki mięsa, albo dodać go do siekanego mięsa z piersi indyka przygotowując aromatyczne, wysokobiałkowe burgery.
Melisa przypomina trochę Trawę Cytrynową dlatego śmiało można ją dodawać do tajskich dań – zyskają na świeżości.
Melisa pasuje także do ryb.
Mój ulubiony patent na to ziółko w połączeniu z rybą to proste pesto bez dodatku sera.
Miksuję listki oberwane z jednej doniczki Melisy, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, sok z 1/2 cytryny, łyżkę miodu i 50 g migdałów – smak jest absolutnie obłędny!
Cytryna i Melisa całkowicie likwidują charakterystyczny zapach ryby sprawiając, że danie pachnie niesłuchanie lekko.

Melisa do zup, makaronów i sałatek
Wspomniane wyżej pesto nada się także do makaronu.
Jeśli dodamy do niego więcej oliwy, soku z cytryny i nieco rozrzedzimy wodą, powstanie prosty sos do sałatki.
Pesto możemy także wymieszać z jogurtem naturalnym – taki sos będzie pasował do chrupiącej sałaty lub mizerii ogórkowej.
Melisa odnajdzie się również w kremowych zupach np marchewkowej, dyniowej lub z cukinii.
źrodlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Herbata Ziołowa-Melisa
Ta herbata jest jednym z najpotężniejszych środków na bezsenność. 
Zmniejsza stres, poprawia pracę żołądka, łagodzi bóle mięśni i leczy opryszczkę. 
Herbata z melisą poprawia nastrój, pamięć i jakość snu.

Aby przygotować napój, wlej cztery szklanki wody do rondla i zagotuj. 
Dodaj 20 świeżych liści melisy lub jedną łyżkę suszoną do wrzącej wody. 
Trzymaj herbatę na ogniu przez chwilę. 
Następnie odstaw i pozostaw na co najmniej 30 minut lub lepiej na noc.
źródło

Melisa pomoże, gdy...
Lecznicze właściwości Melisy znane były już w starożytności. 
W I wieku n.e. pisał o niej Dioskurydes – mędrzec uważany za ojca farmakologii, a w średniowieczu słynny szwajcarski medyk Paracelsus. 
Pierwszy polecał ją na ukąszenia, drugi na ukojenie nerwów. 
Właśnie w zaburzeniach pracy układu nerwowego Melisa zalecana jest do dziś. 
Korzystnie wpływa ona także na pracę układów pokarmowego oraz oddechowego.

Napar z Melisy – zastosowanie
Nie tylko napar, ale też wino z liści melisy może mieć pozytywny wpływ na organizm.
 Melisa może pomóc, gdy występują:
niepokój, pobudzenie, napięcie nerwowe,
zaburzenia rytmu serca (tzw. kołatania serca),
nerwica,
bezsenność,
zaburzenia trawienia (wzdęcia),
bóle głowy (również migrena),
przeziębienie,
grypa,
chroniczne zapalenie oskrzeli,
dolegliwości płucne.

Świeże liście Melisy lub napar z liści suszonych – okłady
Okłady ze świeżych liści Melisy (lub naparu z liści) stosowane są na urazy i otarcia, opuchliznę, bóle stawów, ugryzienia owadów oraz w przebiegu półpaśca.

Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych liści Melisy zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez kwadrans. 
Pij po 2-3 łyżki kilka razy dziennie, albo używaj do okładów.

Wino z melisy: 50 g rozdrobnionych liści melisy zalej 1 butelką białego wina (ok. 700 ml) i maceruj przez 2 do 5 dni. Następnie przecedź. 
Spożywaj doraźnie małymi porcjami.

Melisa jako przyprawa
Mówiąc o melisie, nie da się pominąć jej walorów kulinarnych. 
Ze względu na cytrynowy aromat liście tego zioła są idealne jako dodatek do orzeźwiających letnich napojów i herbat.
Używa się ich także do przygotowania różnego typu deserów oraz sałatek. 
Melisę stosuje się również jako przyprawę do: mięs, drobiu, ryb i dziczyzny, zup, sosów, marynat, ale też kiszonych ogórków czy kapusty. 
W XVII wieku słynna była „karmelitańska dusza” – nalewka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

Melisa wycisza i pomaga zasnąć
Melisa to pierwsze zioło, które kojarzy się głównie z wyciszeniem, poprawą nastroju i bezsennością.
Właściwości te zawdzięcza między innymi olejkom eterycznym, które korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Melisa działa bardzo odprężająco na nasz organizm, zmniejszając napięcie i stres.
Dodatkowo jej piękny cytrynowy zapach, również pomaga zmniejszyć niepokój.
Picie naparów z Melisy sprawdza się także, przy problemach z trawieniem powstałych np. na skutek stresu.
W tym wypadku to zasługa rozkurczającego działania Melisy, które pomaga też przy bólach menstruacyjnych.

Melisa wykazuje działanie przeciwbólowe, więc bardzo dobrze sprawdzi się przy migrenowych i jesiennych bólach głowy, spowodowanych gorszym samopoczuciem.
Napar z melisy warto pić jesienią również ze względu na jej właściwości wspierające odporność.
Bardzo dobrze sprawdzi się w podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Lekko cytrynowy smak Melisy komponuje się z Imbirem i Miodem, które również zwiększają naszą odporność.
Herbatka z Melisy najlepiej nadaje się na wieczór, ponieważ ułatwia zasypianie.
Ale mała uwaga – jeśli zależy nam na cytrynowym smaku i zapachu Melisy, napar musimy zrobić ze świeżych listków. Suszona Melisa traci te właściwości.
https://a-napisze.pl/napary-ziolowe-popr...a-na-dola/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości