Alpinia Officinarum
Common Name: Lesser Galangal
Nazwa zwyczajowa: Mniejszy Galangal
Gatunek roślin z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z południowych Chin, Indochin i Tajwanu.
Obecnie uprawiana również na wschodnich wybrzeżach Indii, w Japonii i Antylach.
Zastosowanie
Surowiec zielarski: kłącze - Galangae Rhizoma
Składniki: galganol, alpinol, żywice i najwięcej olejku eterycznego z wszystkich alpinii.
Działanie i zastosowanie:
Najlepiej przyswajalna jest nalewka alkoholowa.
W tym celu sproszkowane kłącze omawianej rośliny zalewa się przynajmniej 40° wódką i maceruje w szczelnie zamkniętym słoiku typy twist-off przez okres jednego miesiąca.
Przyjmuje się po 15–20 kropli na wodę, 3 razy dziennie.
Nalewka na kłączach alpinii zalecana jest na poprawienie trawienia, bóle brzucha spowodowane niestrawnością albo lekkim zatruciem pokarmowym, spowodowanym spożyciem ciężkostrawnych i tłustych potraw.
Ponadto także w stanach zapalnych żołądka i jelit, oraz w reumatyzmie.
Systematyczne zażywanie - przez przynajmniej 3-4 tygodnie - nalewki (po 1 łyżeczce 3 razy dziennie) wyreguluje stolce i trawienie.
Ponadto działa również słabo przeciwbólowo, bakteriobójczo i grzybobójczo.
Zewnętrzne stosowanie nalewki zalecane jest w raku skóry.
Przyprawa:
Najbardziej cenione kłącze ze wszystkich alpinii o smaku przypominającym imbir, jednak delikatniejszym.
Alpinię faworyzuje kuchnia indonezyjska, gdzie jest podstawową przyprawą narodowej potrawy o nazwie "nasi goreng".
źródło
Alpinia Officinarium
Roślina pochodzi z Chin oraz Indii.
W Europie Galgant znany był już w średniowieczu, najprawdopodobniej trafił tu za sprawą Arabów.
Obecnie można go spotkać dziko rosnący w Chinach, Indii i Malezji.
Największe plantacje znajdują się w Chinach, Tajlandii, Indochinach, Indonezji i Cejlonie.
Kłącze Alpinii ma bardzo ostry, palący smak i aromatyczny, przyjemny zapach.
Kłącze przypomina Imbir, jest jednak bardziej aromatyczne i posiada ostrzejszy, pieprzny smak.
Alpinia dorasta do 2 metrów.
Kwiaty są białe, skupione w kwiatostany.
Masywne, bulwiaste kłącze stanowi popularną przyprawę.
Wykorzystuje się je świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu.
W stanie świeżym alpinia posiada orzeźwiający zapach i ostry smak, zaś kłącze przypomina swoim wyglądem Imbir.
Kłącze ma grubość około 4-8 cm, cienką, czerwono-brązową skórkę, która posiada poprzeczne prążki i jasnobiały miąższ.
Wysuszony i zmielony Galgant jest mniej ostry, ale bardziej aromatyczny.
Nasiona wykorzystuje się jako zamiennik kardamonu.
Alpinia Galanga z uwagi na swoje właściwości wykorzystywana jest w Alpinia niestrawnościach, bólach żołądka, przyspiesza trawienie, pobudza apetyt, wzmacnia serce i poprawia krążenie.
Zawiera olejki eteryczne, które są składnikiem perfum i wód toaletowych. Arabowie mielą kłącza i używają je jako tabakę.
Świeże kłącze Galganta występuje w potrawach kuchni południowo-wschodniej Azji, a w szczególności w tajskiej, chińskiej i indyjskiej, dodaje się głównie do zup, past i sosów.
Korzeniem aromatyzuje się herbatę, doprawia likiery, wina, piwa i octy.
Sproszkowany korzeń można używać do potraw z mięs i ryb.
Pasuje do zup m.in. do zup fasolowej i grochowej, ziemniaczanej i warzywnej.
Alpinia wchodzi w skład mieszanek przyprawowych m.in. do curry.
źródło