02-03-2013, 14:45
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kto wymyślił tiramisu?
Któż nie zna tego wyjątkowego smaku! Włosi są dumni z... tiramisu - deseru, który przypadł do gustu smakoszom na całym świecie.
Od sześciu lat w Italii obchodzony jest jego dzień, oczywiście światowy.
Wszyscy zgadzają się, że tiramisu jest niezrównanym przysmakiem, nie ma natomiast zgody co do tego, kto był jego wynalazcą?
Wśród pretendentów do tytułu ojczyzny tiramisu są cztery włoskie miasta: Florencja, Siena, Treviso i Wenecja.
Wersja jego historii podawana w Treviso wydaje się najbardziej przekonująca.
Otóż najpierw był kogel mogel, który robiła dla swoich dzieci Ada Campeol, właścicielka restauracji „Alle Beccherie” w centrum miasta.
Żeby im dogodzić, do jaj utartych z cukrem dodawała jeszcze serek mascaropone oraz nasączone czarną kawą biszkopty savoiardi.
Wysokokaloryczna całość miała wzmacniać jej pociechy, stawiać je na nogi, czyli „tirare su” właśnie.
Stąd nazwa deseru, który, ponieważ było to w latach 60. ubiegłego stulecia, liczy sobie nieco ponad pół wieku.
Wystarczyło to jednak, by poznał się na nim cały świat.
Wtym roku, czwartek 17.01 został ogłoszony przez włoskich kucharzy Światowym Dniem Tiramisu. Szefowie kuchni chcą wykorzystać to święto, by przypomnieć, czym jest słynny deser, a czym być nie powinien i jak nie należy go przygotowywać.
Wciąż powstają nowe odmiany tego pysznego deseru
W obchodach Dnia Tiramisu mają wziąć tysiące kucharzy i cukierników oraz restauratorów we Włoszech i w innych krajach.
Będą oni serwować najlepsze wersje tego przysmaku.
Pomysłodawca tego święta, stowarzyszenie 2 tysięcy włoskich kucharzy z 70 krajów świata za cel stawia sobie przypomnienie wszystkim, że jakość tiramisu zależy od użytych do niego oryginalnych składników.
Kucharze mają też wsparcie producentów włoskiego mleka i nabiału, którzy zwracają uwagę na to, że najważniejszy w tym uwielbianym na świecie deserze jest rodzimy delikatny, kremowy serek mascarpone, a tylko włoski - zapewniają - gwarantuje najwyższą jakość.
Oczywiście, jak się zauważa, choć najlepsza jest klasyczna wersja tiramisu - z biszkoptami maczanymi w kawie i z kremem z mascarpone oraz żółtek - to inspiruje ono wciąż cukierników do tworzenia coraz to nowych jego wersji, na przykład z owocami.
źródło
źródło
Kto wymyślił tiramisu?
Któż nie zna tego wyjątkowego smaku! Włosi są dumni z... tiramisu - deseru, który przypadł do gustu smakoszom na całym świecie.
Od sześciu lat w Italii obchodzony jest jego dzień, oczywiście światowy.
Wszyscy zgadzają się, że tiramisu jest niezrównanym przysmakiem, nie ma natomiast zgody co do tego, kto był jego wynalazcą?
Wśród pretendentów do tytułu ojczyzny tiramisu są cztery włoskie miasta: Florencja, Siena, Treviso i Wenecja.
Wersja jego historii podawana w Treviso wydaje się najbardziej przekonująca.
Otóż najpierw był kogel mogel, który robiła dla swoich dzieci Ada Campeol, właścicielka restauracji „Alle Beccherie” w centrum miasta.
Żeby im dogodzić, do jaj utartych z cukrem dodawała jeszcze serek mascaropone oraz nasączone czarną kawą biszkopty savoiardi.
Wysokokaloryczna całość miała wzmacniać jej pociechy, stawiać je na nogi, czyli „tirare su” właśnie.
Stąd nazwa deseru, który, ponieważ było to w latach 60. ubiegłego stulecia, liczy sobie nieco ponad pół wieku.
Wystarczyło to jednak, by poznał się na nim cały świat.
Wtym roku, czwartek 17.01 został ogłoszony przez włoskich kucharzy Światowym Dniem Tiramisu. Szefowie kuchni chcą wykorzystać to święto, by przypomnieć, czym jest słynny deser, a czym być nie powinien i jak nie należy go przygotowywać.
Wciąż powstają nowe odmiany tego pysznego deseru
W obchodach Dnia Tiramisu mają wziąć tysiące kucharzy i cukierników oraz restauratorów we Włoszech i w innych krajach.
Będą oni serwować najlepsze wersje tego przysmaku.
Pomysłodawca tego święta, stowarzyszenie 2 tysięcy włoskich kucharzy z 70 krajów świata za cel stawia sobie przypomnienie wszystkim, że jakość tiramisu zależy od użytych do niego oryginalnych składników.
Kucharze mają też wsparcie producentów włoskiego mleka i nabiału, którzy zwracają uwagę na to, że najważniejszy w tym uwielbianym na świecie deserze jest rodzimy delikatny, kremowy serek mascarpone, a tylko włoski - zapewniają - gwarantuje najwyższą jakość.
Oczywiście, jak się zauważa, choć najlepsza jest klasyczna wersja tiramisu - z biszkoptami maczanymi w kawie i z kremem z mascarpone oraz żółtek - to inspiruje ono wciąż cukierników do tworzenia coraz to nowych jego wersji, na przykład z owocami.
źródło
źródło