Borówka
#1

   
Borówka (Vaccinium L.)
Rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae Juss).
Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 450 gatunków występujących głównie na półkuli północnej
Gatunkiem typowym jest Vaccinium uliginosum L.
Krzewinki, krzewy, pnącza lub małe drzewa o zimozielonym lub sezonowym ulistnieniu.        
Kwiaty nieduże, dzwonkowate, w kolorze białym, bladoróżowym lub czerwonym.
Owocami są niebieskoczarne lub czerwone jagody pozorne.
Liście pojedyncze, często skórzaste, całobrzegie lub ząbkowane, za młodu często czerwone

Gatunki flory Polski[
borówka bagienna, pijanica (Vaccinium uliginosum L.)
borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.)
borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)
borówka halna (Vaccinium gaultherioides Bigelow)

Gatunki uprawiane
borówka drzewiasta (Vaccinium arboreum Marsh.)
borówka jajowata (Vaccinium ovatum Pursh)
borówka wysoka, b. amerykańska (Vaccinium corymbosum L.) – gatunek uprawiany
Vaccinium cylindraceum Sm.
Vaccinium glaucoalbum Hook. f. ex C. B. Clarke

Zastosowanie
Niektóre gatunki są uprawiane dla swoich jadalnych owoców.
Nadają się one do bezpośredniego spożycia oraz do sporządzania przetworów.
W Polsce uprawiana jest tylko borówka wysoka
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Borówka brusznica  ( Vaccinium vitis-idaea L. )
Ericaceae - Wrzosowate
Nazwy ludowe: borowina, borówka czerwona.
Nazwa gatunkowa brusznica powoduje pewne zamieszanie, ponieważ jako nazwa ludowa w południowej części kraju bywa stosowana do określania borówki czarnej (Vaccinium myrtillus L.)

Borówka jest niskim krzakiem z łuskowatymi, pełzającymi pędami.
Jej gałązki są obłe i omszone.
Zimotrwałe, skórzaste liście są odwrotnie jajowate lub eliptyczne, tępe, połyskujące, z wierzchu ciemnozielone, spodem jasnozielone, czarno-gruczołowato kropkowane.
Kwitnie od maja do sierpnia, a jej krótkoszypułkowe kwiaty, zebrane w szczytowe grona, są białawe lub z lekko różowym odcieniem.
Korona jest dzbanuszkowata, czterodzielna, kielich również czterokrotny, o działkach krótkotrójkątnych.
Owoce, pojawiające się w lipcu i sierpniu, to czerwone jagody.
W Polsce występuje przede wszystkim w borach iglastych i mieszanych oraz na wrzosowiskach,jest pospolita zarówno w górach, jak i na niżu, choć w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zarówno obszar jej występowania, jak i liczba osobników w skupiskach zaczęły się wyraźnie zmniejszać.
W pozostałej części terytorium występowania (cała północna półkula) jest gatunkiem podgórskim.
Nie wymaga pożywnej gleby ani obfitości wody, lubi kwaśne podłoże.

Owoce brusznicy w postaci przetworów (dżemów lub sosów) są powszechnie stosowane jako dodatek do mięs.
Na Syberii przechowywano je zimą w wodzie, nabierają wtedy lepszego smaku.
Były używane przez wiele plemion eskimoskich i północnoamerykańskich, jedzone na surowo, mrożone lub w przetworach, często dodawane do różnego rodzaju ciastek i sosów lub jedzone z ikrą, olejem lub cukrem.
Z liści można parzyć herbatkę, która ze względu na zawartość arbutyny w większych ilościach może być trująca.

Surowcem leczniczym są liście i owoce brusznicy.
Liście do celów leczniczych zbiera się przed dojrzewaniem owoców, w lipcu, obrywając je z łodyg; owoce w sierpniu.
Liście należy suszyć rozłożone cienkimi warstwami, na słońcu lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 55°C.
Owoce zbiera się dojrzałe, rzadko bywają suszone, a zasady suszenia są takie same, jak dla liści.
Liście zawierają glikozydy fenolowe (arbutynę, metyloarbutynę i monotropeinę), garbniki, flawonoidy (hiperozyd, kwercetynę i kemferol) oraz kwasy benzoesowy i ursolowy, a także witaminę C.
W owocach występują kwasy organiczne, garbniki, pirozyd, wakcynina, antocyjan - ideina, którego nazwa pochodzi od tego gatunku, cukier, prowitamina A oraz witaminy  C, B1, B2, B6 i M.
Liście stosowane są jako środek moczopędny, odkażający drogi moczowe, ściągający i przeciwzapalny, czasem róznież pomocniczo jako żółciotwórczy.
Owoce działają moczopędnie, przeciwbiegunkowo, ściągająco i poprawiają czynność żołądka.
Zawarte w surowcu flawonoidy są środkiem antyoksydacyjnym i wzmacniającym ścianki naczyń krwionośnych.
Tradycje:
gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych oraz zawartego w nich pożywienia.

Zastosowania magiczne borówki brusznicy są podobne do zastosowań mącznicy, ma chronić przed urokami, złym okiem, pechem, wspomagać zmiennokształtność i wzmacniać wizje.
Liście nosi się zaszyte w amuletach-saszetkach.
Używa się jej do ozdabiania ołtarzy i miejsc rytuału, jest jednak stosowana znacznie rzadziej i jej działanie uważa się za słabsze.

Jej owoce są składnikiem ciasteczek jedzonych w czasie Samhuinnowej wieczerzy.
Liście brusznicy są częścią wieńca noszącego na głowie przez postać odgrywającą  świętą Łucję podczas ludowego, skandynawskiego święta światła, 13 grudnia.
Święto to ma, mimo nazwy, korzenie głęboko pogańskie - w kalendarzu juliańskim przesilenie zimowe wypadało bowiem właśnie 13, nie 21 grudnia.
Wraz z reformą kalendarza data ochrzczonego święta przeniosła się wraz z dniem poświęconym jego patronce.

Ciekawą rolę pełni brusznica w fińskiej Kalevali.
Otóż była ona... ojcem niewzruszonego Väinämöinena - jego matka zaszła w ciążę po spożyciu owocu borówki, a Väinämöinen spędził w jej brzuchu trzydzieści lat, medytując i dojrzewając do zapoznania się z zewnętrznym światem.
Ludy ugrofińskie uważają, że borówka brusznica jest zielem związanym z gwiazdozbiorem Wielkiej Niedźwiedzicy, która jednak nie ma u nich niedźwiedziego odniesienia,
Finowie np. nazywają ten gwiazdozbiór Vähä Otawai wiążą z gwiazdą umieszczoną na szczycie świętej góry świata.
źródło
źródło

Co mówią stare księgi?
Niezastąpiony Gerald-Wyżycki podaje przepis na wyborny napój przygotowany z jagód borówki brusznicy
A oto on:
„W Syberii robią z brusznic napój smaczny i zdrowy sposobem następującym:
weź 40 funtów żytniego miałko poszrutowanego słodu zalewa się 20 garncy wrzącej wody, po zmieszaniu rozciek słodowy nalewa się w duże garnki i stawia na kilka godzin do pieca, poczem wyjęty, gdy ostygnie dodaje się do niego 4 garnce rozgniecionych brusznic i stawia znowu do pieca lub do ognia, aż zawre;
potem cedzi się mieszanina przez gęsty przetak, dla oddzielenia skórek;
płyn przecedzony ciepło zlewa się do butelek i stawia w piwnicy, gdzie wkrótce zaczyna się burzyć.
Po ukończonem rojeniu ściąga się płyn czysty do innego naczynia lub butelki.
Napój ten ma smak bardzo przyjemny, kwaskowaty, w nalaniu musuje i trwa kilka lat bez zepsucia.”
( Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., t. I, s. 210)
Koniecznie jeszcze trzeba dodać, że ćwierć szklanki takiego napoju, wypijane
w okresie 6 – 8 tygodni przed snem, bardzo wzmacnia żołądek.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Borówka bagienna (Vaccinium uliginosum),
Zwyczajowo nazywana także łochynią, łochinią, pijanicą, durnicą
Gatunek krzewinki z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszaracho klimacie arktycznym i umiarkowanym
Krzewinka o wysokości 15-80(100) cm o brązowawych, obłych i owłosionych gałązkach.
Kwiaty dzwonkowate, białe lub różowawe, zebrane po kilka w grona na końcach gałązek.
Owoce jagoda pozorna z białym miąższem znajdująca się pod liśćmi.
Krzewinka, chamefit.
Kwitnie w maju-czerwcu.
Jagody sinoczarne, zwykle pokryte pyłkiem bagna zwyczajnego, dlatego odurzające (pijanica);
pospolita w Polsce na niżu w borach bagiennych i na torfowiskach wysokich.
Jagody borówki bagiennej są smaczne i zawierają witaminy oraz kwasy organiczne.
źródło

Co mówią stare księgi?
„Na garniec borówek wybranych czysto, bez wypłukania, wziąć pięć funtów cukru, kwartę i pół wody (…) zrobić syrop zwykłej gęstości, wrzucić na gotujący borówki,
włożyć cynamonu lub gwoździków (dla zapachu, nie dużo – przyp.: A.J.S.) w całości, smażyć 5 minut na mocnym ogniu, a następnie 15 na wolnym borówki gotować;
idzie o to, aby smażyć krótko, wtedy części galaretowate zostaną jak galareta borówki będą jasnego koloru i pozbawione wszelkiej cierpkości.”
(Lucyna Ćwierczakiewiczowa,
Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast, Warszawa 1885
(reprint: Warszawa 1985), s. 56

Można także jagody po prostu włożyć do słoika i zasypać cukrem (do smaku), po pewnym czasie puszczą sok.
Ten ostatni można zlać, a same owoce dodać do placka, albo bez zlewania sok i owoce dodać np. do makaronu.
Jest to dobra i nie kłopotliwa w przyrządzaniu potrawa, chociaż ustępuje w smaku takiej samej, ale sporządzonej z jagód borówki czernicy.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.)
Często nazywana borówką amerykańską – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia).
W wielu krajach, również w Polsce, jest uprawiany.

Krzew dorastający do 2,5 m wysokości.
Roślina jest długowieczna. Może rosnąć nawet 20 lat.
Pędy silnie rozgałęziające się.
Pączki kwiatowe powstają w szczytowych partiach zarówno krótkopędów, jak i długopędów.
Liście eliptyczne, całobrzegie, skórzaste, całobrzegie (u niektórych odmian płytko ząbkowane).
Kwiaty zebrane w grona. Korona dzwonkowata, biała , białozielona lub różowa.
Kwitnie od kwietnia do maja, kwiaty zapylane są przez pszczoły i trzmiele.
Działki kielicha są trwałe, zrośnięte z zalążnią.
Owoce typu jagody pozornej.
Dojrzewają od połowy lipca do września.
Są dużo większe od owoców borówki czarnej, podobne w smaku, lecz pozbawione brudzącego soku.

Kulinaria.
Owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze.
Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy.
Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
   
Borówka halna (Vaccinium gaultherioides Bigelow)
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Borówka drzewiasta (Vaccinium arboreum Marsh.)
pochodzi z południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych , od południowej Wirginii zachodniej do południowo-wschodniej Nebrasce , na południe do Florydy i wschodniej części Teksasu , i na północ do Illinois .
Krzew, rzadko małe drzewo wysokości 3-5m.
kwiaty białe, owoc początkowo zielony, gdy dojrzeje czarny, jadalny, ale gorzki i twardy

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)
– gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka.
Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym.
W Polsce jest pospolita, zarówno na nizinach, jak i w górach.
Krzewinka osiągająca od 15 do nawet 60 cm wysokości[
Łodyga
Gałązki ostro kanciaste, nagie, zielone, gęsto rozgałęzione.
Liście
Ulistnienie skrętoległe, liście z zewnątrz połyskujące, od spodu jaśniejsze, cienkie, podługowato-jajowate, na brzegach drobno piłkowane, zaostrzone na szczycie.
Ogonki krótkie.
Na zimę opadają.
Kwiaty
Pojedyncze, zwisające w kątach liści na szypułkach długości 3-5 mm.
Korona różowozielonkawa do białaworóżowej o beczułkowatym kształcie, cztero- lub pięciokrotnie wrębna.
Posiada 10 pręcików i słupek złożony z 4-5 owocolistków.
Owoce
Czarna jagoda z niebieskawym, woskowym nalotem.
Krzewinka, chamefit.
Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Kwiaty są zapylane przez owady. Czas od zapylenia do pełnej dojrzałości owocu wynosi ok. 2 miesiące.
Siedlisko: gatunek eurosyberyjski, występuje od niżu po wysokie stanowiska górskie (nawet powyżej górnej granicy lasu), miejscami masowo.
Roślina kwasolubna, rośnie na glebach lekko wilgotnych w borach sosnowych, innych lasach iglastych, dąbrowach, buczynach i na wrzosowiskach

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: Owoc – Fructus Myrtilli (Farmakopea – Fructus Vaccinii),
liść – Folium Myrtilli.
Owoce zawierają garbniki (do 15%), kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, antocyjany, witaminy C i B1, karotenoidy.
Liście zawierają glikozydy flawonowe, glikozydy fenolowe (gł. arbutynę), garbniki, antocyjany, olejek eteryczny.
Działanie:
Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo,
dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy.
Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego
oraz jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy.

Sztuka kulinarna: Sok bywa używany do barwienia win (kupażowanie).
Z jagód wyrabiane są konfitury i dżemy.
Osłodzone owoce, surowe lub mrożone, wykorzystywane są jako farsz pierogów.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_czarna">http://pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_czarna</a><!-- m -->

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Borówka czarna jest rośliną męską, przypisaną Jowiszowi.
Służy zaklęciom dotyczącym pokoju, spokoju, osiągnięcia sukcesu finansowego i ogólnie pojętej ochrony.
Stosowano ją również w magii zwierzęcej oraz dla ułatwienia projekcji astralnej i świadomego śnienia oraz w celach dywinacyjnych, dla odpędzenia rozproszeń.
Noszenie przy sobie saszetki z zaszytymi liśćmi jagody ma odpędzać złe uroki i zwiększyć szczęście (odpędzić pecha) w codziennych sprawach.
Podobnie ochronnie ma działać spożywanie owoców, niezależnie od tego, czy suszonych, czy świeżych.
Palenie przez tydzień liści borówki w sypialni ma sprawić, że marzenia senne staną się prawdą.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
Borówka czernica (Vaccinium myrtiłlus L.)
Inne nazwy: czarna jagoda, czernica, borówka czarna, borówka, borowina, jagodzina, leśna jagoda.
Francuska: Myrtille.
Niemiecka: Heidel-beere.
Rosyjska: Czernika.
Wydarzyło się to w carskiej Rosji około 1900 roku na dworze Mikołaja II.
Carewicz Aleksy cierpiał na upartą dyzenterię (czerwonkę) i żaden z ówczesnych sławnych lekarzy z arsenałem najlepszych leków nie był w stanie go uzdrowić, a zrozpaczony car postanowił sięgnąć po znachorów.
I oto jeden z nich, chłop z tobolskiej guberni — urodzony w 1864 roku Grigorij J. Nowych  (czyli słynny później Rasputin) podaje obłożnie choremu... odwar z czarnych jagód i dokonuje cudownego uzdrowienia, odnosząc nie tylko sukces medyczny, ale zyskując tym samym sympatię i zaufanie na dworze Mikołaja II.

Co się wydarzyło później, wiemy już z historii: wpływy znachora, który nazywał siebie świętym i prorokiem, z biegiem lat sięgnęły tak daleko, że podczas I wojny światowej w Rosji bez jego zgody nie mianowano żadnego ministra i wyższego dowódcy.

Chociaż o czarnych jagodach piszą Dioskorides, Pliniusz, Paracelsus i św. Hildegarda, to w starożytności (a w średniowieczu w południowej Europie) należały one do mało znanych roślin leczniczych.
Od najdawniejszych czasów borówki czernice zbierały natomiast plemiona słowiańskie, a w północnej Europie są jednym z najstarszych leków ziołowych.
więcej na tej stronie...

Co mówią stare księgi?
Dr Stanisław Breyer tak oto na początku XX stulecia pisał na temat wykorzystywania właściwości borówki czernicy.
„W celach lekarskich używano jagód, od najdawniejszych czasów, w biegunkach; w tym celu służyła herbata, przyrządzona z garści suszonych jagód, sok lub wino.
Osoby skłonne do biegunki zaopatrują się w niewielką ilość suszonych jagód i żując je zapobiegają rozwolnieniu, zwłaszcza w podróży.
Pędzlowanie zgęszczonym sokiem z jagód, lub płukanie herbatą z jagód leczy choroby jamy ustnej i gardła, zwłaszcza białe grzybki, zwane bedłkami u dzieci (pleśniawki – A.J.S.).
Wywar z liści może zastąpić herbatę chińską , zaleca się ją także w chorobie cukrowej (cukrzycy – A.J.S.).”
(Stanisław Breyer, dz. cyt., s. 87 – 88)

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
Czarna jagoda ma wiele odmian i nazw zwyczajowych: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka.
To niesamowite jak bardzo korzystne dla zdrowia są owoce czarnej jagody.
Czarna jagoda ma tak wiele zastosowań, że aż wydaje się to nieprawdopodobne, ale to prawda.
Gdyby zależało nam na większej wiarygodności, skróciłybyśmy tę listę, ale udostępniamy Ci wszystkie potwierdzone informacje, które znalazłyśmy o właściwościach zdrowotnych czarnej jagody, zwanej borówką czernicą.
Pamiętaj, że prawie wszystkie te właściwości owoce borówki czernicy wykazują wyłącznie w surowej postaci.

Czarne jagody polecane są kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego
Borówki ze względu na bogactwo kwasu foliowego, są wskazane dla kobiet planujących zajście w ciążę i spodziewających się dziecka, bo wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Czane jagody są polecane kobietom w ciąży również ze względu na dużą zawartość innych witamin i minerałów, dzięki którym mają właściwości odżywiające i wzmacniające organizm.

Działanie odtruwające, detoksykujące
Czarne jagody neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii oraz wiążą i usuwają z organizmu wszelkie toksyny.

Właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwko zaparciom
Owoce czarnej jagody od wieków były używane jako lek przeciwbiegunkowy. Dziś także nie straciły tego znaczenia.
Świeże owoce i wyciągi z nich mają działanie rozluźniające przy zaparciach (pobudzają ruchy robaczkowe jelit) i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Przy biegunkach hamują one przepuszczalność błon śluzowych, zmniejszają wydalanie ze stolcami wody.
Napar z suszonych czarnych jagód działa tylko przeciwbiegunkowo i antyseptycznie.

Właściwości przeciwzapalne
Czarne jagody mają też działanie przeciwzapalne, chronią zarówno układ krążenia, jak i mózg i oczy.
To ważne gdyż, stres oksydacyjny wywołany nadmiarem wolnych rodników oraz stany zapalne to najpoważniejsze czynniki starzenia się mózgu i oczu.

Czarne jagody - pokarm dla mózgu
Neurofizjolog James A. Joseph pracując w Human Nutrition Research Center on Aging przy Tufts University w Medford (Massachusetts), Joseph odkrył, że ciemno zabarwione owoce, a szczególnie czarne jagody należą do pokarmów najlepiej chroniących nasz organizm, zwłaszcza mózg, przed niszczącym działaniem czasu.
Zawarte w jagodach ciemne barwniki roślinne z grupy flawonoidów, zwane antocyjanami, są aktywne biologicznie na poziomie komórkowym (molekularnym) sprawiając, że komórki mózgowe mają maksymalną zdolność reagowania na sygnały dochodzące do nich z innych komórek.
Pobudzają one nawet rozwój nowych komórek nerwowych.

Czarne jagody - pokarm dla oczu
Od lat znany jest także zbawienny wpływ czarnych jagód na wzrok.
Zawarte w niej antocyjany zwiększają drożność i elastyczność naczynek krwionośnych i usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając jej zaopatrzenie w tlen i substancje ożywcze.
Czarna jagodaOwoce czarnej jagody zmniejszają osadzanie się kolagenu w soczewce (profilaktyka zaćmy), hamują też postęp jaskry cukrzycowej.
Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie, szczególnie widzenie w nocy.
Ponad to czarne jagody stymulują produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie o zmroku.
W latach II wojny światowej żołnierze brytyjskiego RAF’u przed lotem zjadali jeden słoik dżemu z czarnych jagód, aby poprawić ostrość swojego wzroku.

Działanie przeciwutleniające
Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii.
Niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze.
Antocyjany zawarte w czarnych jagodach wykazują właściwości przeciwutleniające.
Neutralizują one wolne rodniki tlenowe, które dążą do uszkodzenia komórek oraz blokują szlaki metaboliczne, związane z uszkadzaniem komórek przez stres oksydacyjny.

Właściwości odmładzające, przeciwzapalne i antyseptyczne na skórę
Wolne rodniki są odpowiedzialne również za wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek.
Czarna jagoda posiada bardzo wysoki potencjał substancji czynnych oddziałujących korzystnie na skórę, m.in. o charakterze naturalnego filtra UV oraz antyoksydacyjnym. NAWILŻA, ZMIĘKCZA, WYGŁADZA I UJĘDRNIA, A TYM SAMYM ODMŁADZA SKÓRĘ.
Czarne jagody stymulują keratynocyty, które pobudzają procesy REGENERACYJNE skóry.
Ich obecność poprawia napięcie włókien kolagenu i elastyny oraz utrzymuje w skórze optymalne stężenie kwasu hialuronowego o właściwościach silnie nawilżających.
Poza tym czarna jagoda wykazuje właściwości PRZECIWZAPALNE, WZMACNIAJĄCE WŁOSOWATE NACZYNIA KRWIONOŚNE, ANTYSEPTYCZNE ORAZ ŚCIĄGAJĄCE PORY SKÓRY.

Działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające cholesterol.
Wolne rodniki utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Czarne jagody obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL), co minimalizuje zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych, zaopatrujących serce i mózg w tlen i substancje odżywcze.
Tym samym spożywanie czarnych jagód przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu.

Właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwżylakowe, oczyszczające krew
Czarne jagody mają działanie przeciwkrwotoczne. Zawarta w nich mirtylina skutecznie zmniejsza łamliwość, uszczelnia i uelastycznia ściany włosowatych naczyń krwionośnych.
Czarna jagoda znakomicie łagodzi objawy towarzyszące żylakom: skurcze, opuchnięte kostki i łydki, drętwienia.
Pomaga przy niewydolności krążenia.
Wysoka zawartość fosforu i garbników sprawia, że doskonale oczyszcza krew.

Działanie przeciwanemiczne
Czarna jagoda zawiera dużo żelaza i miedzi – związków, które biorą aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek, dzięki temu skutecznie przeciwko anemii.

Właściwości  przeciwcukrzycowe
Czarne jagody zalecane są dla diabetyków, gdyż zawierają substancję insulinopodobną, wakcyninę (glikozyd kwasu benzoesowego), zwaną rośliną insuliną.

Właściwości przeciwnowotworowe - polecane przy wszystkich nowotworach, a szczególnie piersi, tarczycy, wątroby, płuc, przełyku oraz krtani
Niezwykle cennym składnikiem owoców borówki są fitoestrogeny - hormony roślinne, które skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w jagodach dwa kwasy - foliowy i elagowy, które biorą udział w neutralizowaniu substancji rakotwórczych takich jak benzopiren i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Kwas foliowy przeciwdziała rakowi macicy, a kwas elagowy chroni organizm przed rozwojem nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Właściwości odkażające, przeciwbakteryjne - w infekcjach przewodu pokarmowego, w zakażeniu bakterią E. Coli układu moczowego
Zawarte w czarnych jagodach antocyjany i garbniki skutecznie niszczą bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, nawet te odporne na antybiotyki.
Poza tym dzięki dużej zawartości garbników czarne jagody uszczelniają błony śluzowe żołądka.
Czarne jagody zapobiegają również infekcjom układu moczowego, wywoływanych przez bakterie E. Coli, np. zapalenie pęcherza.
Mają również działanie bakteriobójcze w zakażeniach układu moczowego bakterią E. Coli.

Działanie przeciwwirusowe - w infekcjach wirusowych układu oddechowego
Dzięki wysokiej zawartości garbników, czarna jagoda ma również właściwości przeciwwirusowe i jest zalecana w profilaktyce chorób wirusowych dróg oddechowych, np. zapalenia oskrzeli. Może być też stosowana jako środek wspomagający leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego.

Właściwości przeciwpasożytnicze
W medycynie ludowej czarne jagody były używane również jako środek przeciwrobaczycowy.
Również i dziś wielu lekarzy zaleca dzieciom jedzenie świeżych czarnych jagód jako środek wspomagający kurację antypasożytniczą.
Działanie przeciwpasożytnicze czarnej jagody zostało potwierdzone naukowo.
Świeże owoce czarnej jagody zawierają duże ilości garbników o właściwościach przeciwrobaczych, zwalczających pasożyty układu pokarmowego: glisty i owsiki.

Działanie uspokajające
Napary z suszonych owoców czarnej jagody działają uspokajająco.

Składniki czynne zawarte w czarnych jagodach
•bogactwo witamin: A, C, E, B1, B2, PP, D, kwas foliowy
•składniki mineralne (dużo manganu, żelaza, wapnia, selenu, cynku, miedzi),
•pektyny, garbniki (do 15%), inozytol, cukry,
•wakcyaninę (glikozyd z kwasem benzoesowym), glkokininy,
•fitoestrogeny,
•flawonoidy: antocyjany, inaczej antocyjanidyny (pochodne delfinidyny, cyjanidyny, malwidyny peonidyny, petunidyny, w tym myrtylliny), karotenoidy
•kwasy organiczne (szczawiowy, cytrynowy, chinowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) ,
•błonnik
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Prosto z krzaczka…
No właśnie, jagody prosto z krzaczka wydają się smakować najlepiej, ale jest jedna podstawowa uwaga.
Zarówno borówki, jak i inne owoce leśne mogą być zanieczyszczone jajami tasiemca bąblowcowego, które przedostają się na ich powierzchnię za pośrednictwem chorych zwierząt np. lisów czy wilków.
Zjadając zanieczyszczone owoce, do organizmu człowieka mogą przedostać się jaja tasiemca z rozwiniętymi larwami, które następnie trafiają do różnych narządów - wątroby, płuc, a nawet mózgu - tworząc wągry.
Wągry potrafią się rozrastać w struktury wypełnione tysiącami główek tasiemca.  
W ten sposób człowiek staje się przypadkowo żywicielem pośrednim dla pasożyta.

Osoby cierpiące na bąblowicę, potocznie często nazywaną chorobą niemytych jagód, przez długi czas mogą nawet nie podejrzewać, że dzieje się coś złego.
Choroba postępuje powoli.
Objawy ze strony wątroby lub innych zajętych przez bąblowce narządów mogą wystąpić nawet po 15 latach.
Aby ograniczyć ryzyko ewentualnego zakażenia i w pełni cieszyć się smakiem czarnych jagód należy wszystkie leśne przysmaki dokładnie myć przed spożyciem!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
Czarna jagoda
Jagody zawierają kwasy garbnikowe, cukry, kwasy owocowe, glikozydy.
Dawkowanie
Najczęstsza dawka stosowana przez ludzi to 240-480 mg dziennie ziołowego ekstraktu z jagody czarnej w kapsułkach lub tabletkach, które zawierają 25% anthocianosidów.
Skutki uboczne i istrzeżenia
Branie wyciągu z jagód czarnych w dawkach rekomendowanych nie powoduje skutków ubocznych.
Jagody czarne nie oddziaływują na przepisane lekarstwa, i nie są znane przeciwwskazania w używaniu ich podczas ciąży lub karmienia piersią.
Użycie:
Owoc świerzy
Zjadać dużą miskę świeżych owoców ( można dodać mleko lub śmietanę) na zatwardzenia.
Sok 
Niesłodzony sok jest najbardziej efektywny na rozwolnienia: brać w 10ml dawkach.
Odwar 
Pić 1 szklankę dziennie na chroniczne rozwolnienia.
Płukanka do ust
Używać rozcieńczonego soku na wrzody i zapalenia dziąseł.
Lotion
Rozcieńczyć sok w równej ilości z leszczyną do zrobienia chłodzącego lotionu na poparzenia słoneczne oraz problemy skórne.
Puder
Dla niemowląt oraz dzieci z rozwolnieniem: wmiksować 75mg pudru na każde 0.5kg wagi ciała w butelkę dziecka.
Liście/napar
Używać jako diety w stanach przedcukrzycowych.
Płukanka do ust/gardła
Używać na wrzody oraz płukać w czasie zapalenia gardła.
źródło
inne porady
Na plamy te najskuteczniej działa ocet.
Zabrudzoną tkaninę powinno się namoczyć w roztworze octowym na co najmniej jedną godzinę lub przetrzeć wacikami nasączonymi octem a potem zeprać.
Jeśli chodzi o materiały lniane, tkaninę należy moczyć przez około pół godziny w kwaśnym mleku.
Z materiałów wełnianych plamy usuwa sok z cytryny.
Przy jedwabiu najlepiej zastosować spirytus i przepłukać w ciepłej wodzie.
Plamy z jagód można także usuwać przy użyciu ciepłego mleka i spłukać ciepłą wodą.
Stare plamy z czarnej jagody należy wystawić na słońce.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

Piękne te zdjęcia borowek, a na pierwszy zdjęciu amerykańska moja ulubiona.
amerykańskie borówki są pyszne, mam na swojej działeczce Uśmiech W tym roku był wyspyp.
Odpowiedz
#14

xxxxxxxxx

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości