Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie
#45

Ooo proszę jaki kącik znalazłam :text-bravo: Ok
Sama nie jem mięsa już od ok. 2 lat. Po tym jak nie mogłam obejrzeć filmu pt."ziemianie". Stwierdziłam, że jak nie mogę obejrzeć filmu do końca bez płaczu to też nie mogę być hipokrytką dla siebie i przejść obok tego obojętnie.

Mój partner jest kucharzem i przyrządza suuuper smaczne mięsne posiłki i tylko kusi.
Niestety coś za coś. Sumienie by mi nie pozwoliło nawet spróbować.
Przyznam, że ja jestem słaba w kuchni i musieliśmy dojść do porozumienia i teraz zwykle to on gotuje dla mnie wegetariańsko.Czasem jak coś mnie natchnie to sama coś zrobie, ale to już nie jest takie spektakularne jak u niego Zawstydzony

Najczęściej robię różne dania z soczewicy i grochu Oczko Mniam
Przepyszna jest zupa z soczewicy z dodatkiem kuminu ( można znaleźć w internecie)
A z grochu robię kotlety, a la mielone Oczko
Czasem też kupuje gotowe dania (mieszkam w Anglii). Najlepsza marka wg. mnie to Quorn. Tutaj taniej jest kupić gotowe dania w sklepie niż gotować obiad w domu, tym bardziej dla naszej tylko dwójki.
Odpowiedz
#46

O! Ja wiem!Ja wiem! Hura
Banany z czekoladą! Bierzesz banana nacinasz go wzdłuż , wciskasz kostki czekolady, kładziesz tak zeby czekolada była u góry,bo może wypływać. A jak banan zrobi się czarny to jest już gotowy ;D
Uwielbiam je ;]
Odpowiedz
#47

Kotlety kalafiorowo-marchewkowe
Składniki:
1/2 główki kalafiora
marchewka
zielona cebulka
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki mąki
sól, pieprz
olej
Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę oraz przyprawy,warzywa i cebulkę. Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce ciasta.
Odpowiedz
#48

Jestem weganką i bezglutenowcem. To nie jest trudne, wystarczy przestawić się na robienie innych zakupów i nauczyć się gotować z innych produktów niż te, do których większość z nas była przyzwyczajana od dzieciństwa. Mój weganizm ma podłoże etyczne ale ja osobiście zyskuję zdrowotnie. Czuję się świetnie, zarówno fizycznie jak i psychicznie, w ogóle nie choruję. Zachęcam Uśmiech Jeśli macie ochotę, chętnie podrzucę jakieś przepisy. Wegańska kuchnia jest nie jest wcale czasochłonna czy skomplikowana, za to bardzo smaczna! Rotfl
Odpowiedz
#49

Mag_da, super!!! Ok Koniecznie podrzuć jakieś sprawdzone przepisy! Tak Patrz, ja jestem wegetarianką od grubo przeszło 20-tu lat, a nie wiedziałam że mamy tu taki kącik... Rotfl
Odpowiedz
#50

Rotfl Ja tez dopiero dzis przypadkiem go odkrylam
Odpowiedz
#51

PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY
250g kiszonej kapusty
1/2 szklanki płatków jaglanych
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
sól
2 łyżki oleju do masy

Kapustę odsączamy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy, dodajemy olej. W dłoniach formujemy małe, płaskie placuszki i smażymy na patelni aż się zrumienią. Podajemy z naturalnym jogurtem sojowym doprawionym solą i pieprzem. Uśmiech
Odpowiedz
#52

Fajne te placki. Oklaski A to się nie przykleja do patelni podczas smażenia ? (no bo ta kapusta Oczko )
Odpowiedz
#53

Nie przykleja się Rotfl Pyszne są i szybko się robi
Odpowiedz
#54

Dzis na słodko Uśmiech
Wegański snickers z kalafiora

Spód:
1 szklanka pestek słonecznika
garść daktyli
1 łyżka oleju kokosowego

Wypełnienie:
1/2 rozgotowanego kalafiora
4 łyżki masła orzechowego
1 banan
4 łyżki sztucznego miodu lub ksylitolu lub innego słodu
kilka daktyli
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao

Zalewamy wrzątkiem daktyle i słonecznik, w tym czasie gotujemy kalafior. Gdy będzie bardzo miękki, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Spód: blendujemy wszystkie składniki na spód i wyklejamy masą dno blaszki.

Wypełnienie: blendujemy kalafior z pozostałymi składnikami i wykładamy na spód.

Dekorujemy i schładzamy przez noc w lodowce.

Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Ja robię je w tortownicy. Zachęcam i życzę smacznego Uśmiech
Odpowiedz
#55

Hej Kochani, ponieważ jestem osobą, która bardzo lubi eksperymenty w kuchni podsyłam świetny przepis na warzywne curry z batatami, ciecierzycą, jarmużem i mleczkiem kokosowym. 

Bataty pokrojone w plastry takie grubsze, podgotowujemy około 10 min w lekko osolonej wodzie. 
Na dużej patelni podsmażamy jedną biała cebule i 3 ząbki czosnku.
Po lekkim podsmażeniu, kiedy warzywa robią się złociste, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę zmielonego imbiru, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę chilli, oraz szczyptę kuminu można także dodać pół łyżeczki cynamonu. W zastępstwie można (jeśli się posiada) dodać łyżkę curry żółtego ze słoiczka. 
Lekko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym, 250 ml. 
Odsączamy bataty i wrzucamy je do sosu. Dodajemy także porwany na kawałki jarmuż oraz wsypujemy puszkę ciecierzycy, wcześniej opłukanej z zalewy. Albo dodajemy około 200 g ciecierzycy ugotowanej do miękkości.
Doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą.

Danie jest bardzo sycące, starczy na dwa dni do pracy, a smakuje.... orientalnie i fantastycznie.
Polecam  Oczko
Odpowiedz
#56

(05-01-2013, 19:36)Miriam napisał(a):  Gdy mamy złe wyniki badań warto przejść na dietę wegańska , czy wegetariańska. Wegetarianizm może wywołać negatywne skutki, jedynie wtedy, gdy jest źle stosowany. Są osoby, które przechodząc na wegetarianizm nie wiedząc nic na  ten  temat.  Przestają jedynie jeść mięso . Nie umiejetnośc dobierania potraw i zasad racjonalnego żywienia doprowadza często do  kłopotów ze zdrowiem ,( złych wyników właśnie),  spadku wagi, zimno, niedoborami witamin, białka , czy mikroelementów w naszym organizmie . W diecie wegetariańskiej nie powinno  zabraknąć różnorodnych , świeżych owoców , warzyw , pieczywa razowego , kasz, orzechów, roślin strączkowych , nieoczyszczonych ziarna zbóż. Oleje tłoczone na zimno i drożdże sa tu niezbędne.  Nie wolno zapominać o piciu wody,(oczyszcza organizm) czy ziół , herbaty zielone. Dieta, ta ma bardzo dobre wyniki w leczeniu astmy, alergii, ( brak w produktach antybiotyków )zapalenie stawów, nowotwory. Pomocna w chorobach o podłożu miażdżycowym, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Wegetarianizm to nie tylko dieta, ale również odmienny sposób życia. To min. ograniczenie , czy rzucenie palenia (rzuciłam 8 lat temu , kiedy przeszłam na dietę jarska, lubię rybę. Smutny), alkoholu , czy innych używek. Zwiększamy świadomie nasza aktywność fizyczną. To wszystko sprawia, ze zaczynamy mieć więcej energii. W skrócie- zdrowiejemy. Ok  Uśmiech
Dokladnie, uważam że ponad to większa ilość warzyw w diecie to także odkwaszanie organizmu ale i same zdrowie.Polecam
Odpowiedz
#57

Pasztet z cukinii
Składniki:
2 sztuki niewielkich cukinii i marchewek
1 cebulę (mogą być także dwie małe: 1 biała, 1 czerwona)
2 ząbki czosnku
4 jajka
30 dag żółtego sera
20 dag pieczarek
zieleninę
400 g bułki tartej
sól i pieprz do przyprawienia.

Wykonanie:
Umyj i obierz cukinie oraz wytnij z nich gniazda, utrzyj na targu o grubych oczkach. Dodaj posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żółty ser – również starty. Drobno posiekane pieczarki podduś na patelni, aż odparuje woda. Ubij osobno białka i żółtka, zmieszaj z pozostałymi składnikami. Wsyp bułkę tartą, dodaj pieprz i sól. Przełóż do foremki posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz pasztet przez około 1,5 godziny. Będzie gotowy wówczas, gdy skórka się zarumieni. Nie używaj termoobiegu. Gotowe! Oczko
Odpowiedz
#58

Pesto z pietruszki
Składniki
duży pęczek natki pietruszki;
garść posiekanych orzechów włoskich;
łyżka białego sezamu;
ząbek czosnku;
łyżeczka oregano;
1/3 szklanki oliwy;
1/3 szklanki wody;
sok z połówki cytryny.

Umytą i posiekaną natkę wsypujemy do blendera. Dodajemy oliwę, wodę, sok z cytryny, orzechy, sezam, rozdrobniony czosnek i oregano. Powoli i dokładnie blendujemy, aż uzyskamy zadowalającą konsystencje. Pesto łączymy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem al dente i obiad gotowy. Pesto może być również smacznym dodatkiem do kanapek, dań mięsnych i tych na bazie jaj.
Polecam
Odpowiedz
#59

CZERWONE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

1 słoik suszonych pomidorów w oleju
3-4 ząbki czosnku
około 80 g prażonych orzechów piniowych, nerkowca lub migdałów
mały kawałek sera parmezanu lub w typie parmezanu
około 80 ml oleju z zalewy pomidorów suszonych
sól do smaku

1. Pomidory odcedzam z oleju (olej zachować, będzie potrzebny).
2. Czosnek obieram z łupin.
3. Orzechy prażę na suchej patelni.
4. Do kielicha blendera z tamperem lub do malaksera wkładam pomidory, czosnek, ser, prażone orzechy i ok. 80 ml oleju. Miksuję na jednolitą masę.
5. Jeśli pesto nie będzie od razu używane, to przekładam je do słoika, zalewam od góry olejem i wstawiam do lodówki. 
Dodaje do makaronu i kanapek. 


Makaron z czerwonym pesto: składniki: 400-500g makaronu (spaghetti), słoik pesto. Makaron ugotować, następnie zmieszać pesto z gorącym makaronem i 1/2 szklanki wody z jego gotowania. Gotowe.

https://www.olgasmile.com/makaron-z-czer...pesto.html
Odpowiedz
#60

Zapiekanka wegetariańska


Składniki:
  • 300 g ryżu parboiled (3 torebki)
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 150 g drobnej mozarelli (lub 300 g silky tofu)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • filiżanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
  • pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji 
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy.
3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy.
5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną.
6. Dodajemy kukurydzę z puszki.
7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką.
8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego.
9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz.
10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem.

smacznego Uśmiech
Odpowiedz
#61

Pasta z awokado i cieciorki

Składniki:
- dojrzałe awokado
- 3/4 lub 1 szklanka ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
- 1-2 ząbki czosnku
- kolendra lub szczypiorek
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem.
Dodajemy posiekany czosnek, sól, kolendrę lub szczypiorek.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Gotowe na kanapki Kwiatek Kwiatek Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości