Pieprzowe Drzewa-Schinus
#1

Schinus (Schinus L.)
Rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych. 
Obejmuje 33 gatunki. 
Zasięg rodzaju obejmuje część Ameryki Południowej na południe od Ekwadoru i Brazylii z wyłączeniem Amazonii

Dwa gatunki 
Schinus Molle
Schinus Terebinthifolia 
Uprawiane są w strefie międzyzwrotnikowej i ciepłym klimacie strefy umiarkowanej. 
Drugi z tych gatunków w wielu miejscach dziczeje i jest inwazyjny (zwłaszcza w Australii, Południowej Afryce, na Maskarenach, w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych i na Hawajach). 
W naturze rośliny te rosną w różnych lasach, na terenach skalistych i w dolinach rzek. 
Zawierają sok mleczny powodujący dermatozy

Schinus Molle zwany „Drzewem Pieprzowym” ma gorzkie, czerwone owoce wielkości Pieprzu używane w Peru do doprawiania octu, poza tym jako zamiennik pieprzu (tzw. Pieprz Peruwiański). 
Żywica zwana „mastiksem amerykańskim” służy jako środek przeczyszczający i do kontrolowania płodności. 
Z nasion Inkowie przygotowywali napój odurzający. 
Sok mleczny wykorzystywany był leczniczo, a sok z gałęzi do konserwowania lin. 
Z liści pozyskiwano żółty barwnik. 

Owoce Schinus Terebinthifolia także wykorzystywane są jako Pieprz Czerwony. 
Oba gatunki uprawiane są także jako ozdobne. 
Schinus Polygama i Schinus Latifolia wykorzystywane są do wyrobu napoju chicha
źródło
https://www-arbolesornamentales-es.trans...r_sch=http
https://en.wikipedia.org/wiki/Schinus

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pieprzowe Drzewa-Schinus - przez Krystyna - 21-07-2011, 23:30
RE: Pieprzowe drzewa - przez Krystyna - 09-10-2017, 00:29
RE: Pieprzowe drzewa - przez Krystyna - 09-10-2017, 00:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości