21-07-2011, 23:49
Pieprz (Piper L.)
Rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae).
Synonimy:
Anderssoniopiper Trel., Artanthe Miq., Chavica Miq., Discipiper Trel. & Stehlé, Lepianthes Raf., Lindeniopiper Trel., Macropiper Miq., Ottonia Spreng., Pleiostachyopiper Trel., Pleistachyopiper Trel., Pothomorphe Miq., Trianaeopiper Trel.
Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym.
Największe znaczenie użytkowe ma Pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa.
On też jest gatunkiem typowym
Są to głównie rośliny zielne (wiele jest pnączy), a także krzewy i drzewa.
Mają drobne kwiaty zebrane w kwiatostany, owocami są pestkowce lub jagody.
Większość gatunków zawiera olejki eteryczne oraz alkaloid piperynę o ostrym, piekącym smaku.
Liście całobrzegie, ciemnozielone o kształcie od lancetowatego do sercowatego.
Zastosowanie
•Jest jedną z częściej używanych przypraw.
W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów.
Płacono za niego czystym złotem.
Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła.
Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.
•Liście pieprzu Betelowego i Metystynowego są używane do żucia.
•Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne (np. Pieprz Ozdobny).
źródło
źródło
lista gatunków
https://www.biolib.cz/en/taxon/id61602/