26-07-2011, 20:10
Sumak octowiec (Rhus typhina)
ang. Staghorn Sumac
Cechy charakterystyczne:
♦ Małe drzewko liściaste o bardzo oryginalnym, egzotycznym pokroju:z krótkim pniem, bardzo szeroką, parasolowatą koroną oraz widlastymi konarami (często ciekawie powyginanymi).
♦ Bardzo grube, rudobrązowe pędy pokryte gęstą szczeciną, z sercowatymi bliznami liściowymi, wydzielają mleczny sok.
♦ Niezwykle intensywne wytwarzanie odrośli korzeniowych.
♦ Liście duże, pierzasto złożonez 11-27 listków, bardzo efektownie przebarwiające się jesienią na jaskrawe kolory:głównie pomarańczowy i czerwony.
♦ Szyszkowate, żółtawe kwiatostany stojące na końcach gałęzi.
♦ Intensywnie (rudo)czerwone, szyszkowate owocostany stojące na końcach pędów.
Utrzymują się wyprostowane na drzewie przez cały rok (tylko żeńskie osobniki!).
Ciekawostki:
♦ Nazwa członu gatunkowego "octowiec" pochodzi od bardzo kwaśnych owoców.
♦ Sumak octowiec jest jednym z najkrócej żyjących drzew - rzadko dożywa on 25 lat!
http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/sumak...towiec.php
W Polsce powszechnie uprawia się bliskiego krewniaka sumaka syryjskiego jako roślinę ozdobną.
Sumak octowiec (Rhus typhina L.) znany również pod nazwą sumak odurzający jest bardzo odporny na suszę, choroby, mróz i szybko rozrasta się wypuszczając
liczne odrosty korzeniowe.
W sklepach ogrodniczych często poza pospolitą odmianą krzewu, dostępne są rośliny o purpurowym zabarwieniu lub z delikatnie postrzępionymi liśćmi przypominającymi asparagus.
Choć owoce sumaka octowca nie mogą zastąpić arabskiej przyprawy, można z nich przygotować orzeźwiający napój.
Purpurowa lemoniada:
Z naszego sumaka octowca można zrobić kwaskowaty, różowy napój zwany "sumac-ade," lub "indiańską lemoniadą".
Dojrzałe, czerwone owoce zalewa się w niemetalowym naczyniu zimną wodą mineralną, zostawia na ok. 2 godziny, odcedza przez czysty kawałek płótna lub gęste sito.
Napój należy osłodzić do smaku miodem lub cukrem i serwować w upały z lodem.
http://cougotowac.net/przepisy/sumac