#3

   
Sumak garbarski (Rhus coriaria L.)
– gatunek krzewu z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae).
Występuje w krajach obszaru śródziemnomorskiego oraz w Azji Południowo-Zachodniej
Krzew dorastający do 3 m wysokości.
Liście nieparzystopierzaste, złożone z 9-15 listków.
Zielonawożółte kwiaty zebrane są w długą i gęstą wiechę.
Okres kwitnienia czerwiec – lipiec.
Owoc – owłosiony pestkowiec koloru brązowoczerwonego
Zastosowanie
Roślina przyprawowa. Przyprawę stanowią suszone i zmielone owoce.
Używane są w kuchni kaukaskiej i azjatyckiej.
Dodaje się je do tłustych potraw.
Smak owoców kwaśny, niekiedy używany jako namiastka cytryny

Liście i gałęzie zawierają do 21% garbników.
Są używane w garbarstwie oraz w farbiarstwie do barwienia na czarno.
Garbowanie skóry:
Popularna nazwa rhus coriaria - sumak garbarski wynika z dużej zawartość garbników w liściach i korze rośliny, które wykorzystywane były w garbarstwie i farbiarstwie (do nadawania czarnego koloru).
Obecność garbników sprawia też, że przyprawa z nasion sumaka ułatwia trawienie tłustych posiłków i świetnie sprawdza się jako dodatek do baraniny i innych ciężkostrawnych potraw.
Garbniki występują też w liściach naszego rodzimego sumaka.
Liści używa się do aromatyzowania niektórych gatunków tytoniu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sumak_garbarski

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości