Śliwa Tarnina
#3

   
Śliwa tarnina, nieludzko kwaśna i cierpka.  
Przed przymrozkami nie powinniśmy ich zbierać i jeść potem w niedużych ilościach.
Doskonale nadaje się jednak do przyrządzenia niepowtarzalnego soku
na którego przygotowanie warto poświęcić kilka dni,jak też i standardowego zestawu przetworów (i pewnie jakiegoś alkoholu).
Zbieramy w miarę możliwości owoce miękkie, najlepiej te z wyglądu przypominające śliwki węgierki.
Uwaga na ciernie.

Sok ze śliwy tarniny
owoce tarniny
1,5 litra wody na kilogram owoców
fruktoza/cukier biały, mniej niż 1 szklanka/litr wody
Umyte owoce zalewamy wrzątkiem w odpowiedniej ilości.
Zostawiamy pod przykryciem na około 6 godzin.
Po upływie tego czasu odcedzamy, nabierającą koloru i smaku wodę zagotowujemy
i ponownie zalewamy nią owoce.
Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Ostateczną wersję soku odcedzamy, słodzimy i gotujemy przez 10 minut.
Wlewamy do butelek i pasteryzujemy.
http://zaozi.blogspot.com/2009/10/jestes...zkach.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości