11-05-2014, 20:22
Gośka napisał(a):Niektórzy Tarociści dopuszczają stawianie kart na tzw. osoby trzecie przy użyciu pustej karty. Interpretują wtedy rozkład do momentu pojawienia się tej właśnie karty.
Gosiu

Wildwood napisał(a):Mi kiedys ktos stawial karty. I pamietam ze w odpowiedzi na jedno z moich pytan wypadla karta czysta z kropka po środku i wtedy wrozka powiedziala ze karty nie chca udzielic mi odpowiedzi. Ale pamietam ze wrozka-taka znajoma troche, zlamala ta regule, przetasowala raz jeszcze i wyciagnelam karty z odpowiedzia, z tego co pamietam to sie sprawdzilo. Ja w swoich taliach nie mam czystej (chyba byla w rw do nauki, ale ja wywailam zanim sie dowiedzialam do czego sluzy), mam za to karte z informacjami o innch taliach i karte z nazwa karty i malym obrazkiem karty swiat-tak chyba lo scarabeo robi.
a) czasami ktoś zgubi jakąś kartę i zastępuje ją czystą kartą ... w trakcie rozkładu mogłaś się nie zorientować, że ta czysta karta była "zamiast " ( np Kapłanki czy strażnika talii tej osoby - zazwyczaj przy tych kartach tarociści zasłaniają tajmenicą, której nie masz poznać )
b) mogła być to karta wprowadzona do talii celowo z w/w już powodów
a czy kojarzycie, że w Bohemian Gothic Tarot jest jeszcze inna dodatkowa karta Memento Mori i mówi tyle co znaczy "pamiętaj o śmierci" czyli w pozycji prostej - korzystaj z dnia, ciesz się chwilą a w odwróconej - ta chwila może być twoją ostatnią, wykorzystaj ją dobrze lub jesteś tutaj tylko "na chwilę", uważaj co po sobie zostawiasz