23-10-2014, 17:27
Agave-Agawa
Rodzaj roślin z rodziny agawowatych.
Liczy ponad 100 gatunków, rosnących dziko od południowych części USA do północnych rejonów Ameryki Południowej.
Sukulenty liściowe.
Łodyga silnie skrócona.
Liście są grube i mięsiste oraz pokryte drobnymi, ale ostrymi kolcami.
Wszystkie gatunki agaw są hapaksantami (kwitną tylko jeden raz w życiu).
Zakwitają w wieku 6–15 lat, ale niektóre gatunki później, nawet w wieku ok. 100 lat.
Tworzą wówczas pojedynczy pęd kwiatowy o wysokości do 12 m, z ogromną liczbą (do kilkunastu tysięcy) kwiatostanów.
Po przekwitnieniu roślina ginie, ale większość gatunków wytwarza odrosty korzeniowe, które kontynuują rozwój.
Gatunki (wybór)
Agave Americana
Agave Arizonica
Agave Atrovirens
Agave Glomeruliflora
Agave Fourcroydes
Agave Cantala
Agave Parryi
Agave Sisalana
Agave Deserti
Agave Xylonacantha
Agave Lechuguilla
Zastosowanie
Rośliny ozdobne.
W krajach o cieplejszym klimacie są powszechnie wykorzystywane do nasadzeń krajobrazowych, w dużych ogrodach skalnych i w parkach.
W krajach o zimniejszym klimacie, m.in. w Polsce, niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny pokojowe.
Wykorzystywana jest do produkcji takich alkoholi jak tequila, mezcal i pulque.
Dawniej robiono z niej też papier oraz liny, sznurki.
Niektóre gatunki Agave posiadają także zastosowanie lecznicze.
źródło
źródło
źródło
źródło
gatunki