Pigwowiec
#6

   
Porównanie. Od lewej strony: owoc pigwy, średniej wielkości jabłko i owoc pigwowca.

Czym różni się pigwa od pigwowca?
Pigwa i pigwowiec mają podobne nazwy, ale to nie jest ta sama roślina.
Pigwa to biało kwitnące nieduże drzewo, pigwowiec zaś to krzew obsypany najczęściej czerwonymi kwiatami.

1) Wyglądem.
Pigwa ma owoce duże, wielkości gruszki, mocno pachnące.
Skórka pigwy polskiej zazwyczaj jest lekko woskowata, lepiąca.
Nie dotyczy to pigw importowanych.
Dojrzałe owoce nie są zbyt twarde.  
Pigwowiec ma owoce  małe, okrągłe, twarde.
Skórka jest bardzo gładka w dotyku.

2) Smakiem.  
Dojrzałe pigwy są dość neutralne w smaku, bardzo aromatyczne.
Pigwowiec również ładnie pachnie, jednak jest dużo bardziej kwaskowaty – przygotowując potrawy z jego rodzajem trzeba brać to pod uwagę!

3)Zachowaniem w gotowaniu.  
Pigwowiec zawiera więcej  pektyn (substancji żelujących) od pigwy, ma ostry, zdecydowany smak.
Pigwa również zawiera pektyny (ale mniej), pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony (więcej możecie poczytać w poście o pigwie).
Rozpada się szybciej niż pigwowiec.

4) Dostępnością.
W handlu zazwyczaj spotykane są pigwy polskie, tureckie, greckie.
Pigwowce pochodzą zazwyczaj z Polski (to dość popularny, przydomowy krzew).

Pigwę nie zawsze można zastąpić pigwowcem.

Czy zamiast pigwy można stosować pigwowca?
To zależy.
Jeśli weźmiecie przepis na pigwę i zrobicie go z pigwowca, nie dodając większej ilości cukru, wszystko wyjdzie po prostu kwaśne.
Pigwowce najlepiej smakują po przymrozkach.

Przechowywanie pigwy i pigwowca.
Zarówno pigwy jak i pigwowce długo się przechowują.
Jeśli nie są poobijane, stłoczone, są przechowywane luźno w chłodnym miejscu wytrzymają nawet kilka miesięcy.
Szczególnie dobrze przechowuje się pigwowiec:
u nas w domu do grudnia po prostu zostawiamy go na krzaku i zbieramy w razie potrzeby.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości