12-01-2015, 18:55
Sumak syryjski (Rhus coriaria) zwany też sumakiem garbarskim, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest uprawiany dla kwaśnych owoców.
W Polsce nasiona sumaca wykorzystywane jako cenna przyprawa do mięs, sałat i sosów można kupić w sklepach z orientalną żywnością.
Z wytrzymującej polskie mrozy odmiany sumaka octowca (rhus typhina) można za to przygotować orzeźwiający napój.
Krzewy sumaka syryjskiego dorastają do 3 m i nie mają specjalnych wymagań glebowych, jednak bardzo źle znoszą niskie temperatury i najlepiej czują się w klimacie śródziemnomorskim,
w Polsce nie przetrwałyby zimy.
Wielkie plantacje sumaków przed "żniwami" czerwonych owocostanów wyglądają niezwykle dekoracyjnie.
Po wysuszeniu i zmieleniu z małych karminowych ziarenek pozyskuje się szkarłatny puder używany jako przyprawa.
Po namoczeniu z nasion sumaka wytłacza się przyjemnie kwaśny sok.
Smakowe właściwości sumaca odkryli już Rzymianie, którzy używali jego soku do zakwaszania potraw, jeszcze zanim poznali cytryny.
Na wschodzie a szczególnie w Libanie owoce sumaka wykorzystywane są w bardzo wielu przepisach do dziś.
Suszony sumac ma intensywny, ostro-kwaśny zapach przypominający ocet i w kuchni arabskiej niekiedy ceni się go bardziej niż cytrusy
Sok wykorzystuje się do sałat i jogurtowych sosów, sproszkowane nasiona zaś stosowane są do aromatyzowania ryb, drobiu, a także potraw wegetariańskich i mięsnych pieczeni.
Szczególnie sprawdza się do doprawiania tłustych mięs - baraniny, dziczyzny, wieprzowiny.
Ze względu na piękny kolor dodaje się go również do wody podczas gotowania ryżu, czy makaronów w celu nadania mu karminowej barwy
http://cougotowac.net/przepisy/sumac