13-01-2015, 15:24
Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej.
Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat.
Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów.
Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki.
W świeże liście pandanu zawija się także niektóre smażone potrawy (np. kurczaka).
Azjatyccy kucharze porównują pandan do wanilii.
Nie chodzi tutaj o smak ale zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw.
Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą.
Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę.
źródło
źródło
Pandanowe ciasto szyfonowe
Babeczki pandanowe z kremem kokosowym
Zakręcona babka kokosowo-pandanowa
tajski kurczak zawijany w liscie pandanu