#1

   

   
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.)
gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae).
Jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa.
Rośnie dziko na południu Europy, w Azji Mniejszej po Iran, gdzie dorasta nawet do 8 m.
U nas jest rzadko spotykana i dorasta jedynie do 2 m.
Kreteńczycy są przekonani, że ojczyzną pigwy są okolice miasta Chani, starożytnej Kydonii  
Według niektórych legend, to nie jabłko, ale właśnie bladozłota pigwa skusiła Ewę.                
Starożytni Grecy i Rzymianie poświęcili ten owoc Afrodycie i Wenus.
Pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii,     Azji Mniejszej, rozprzestrzeniła się również w innych regionach.
Do Europy Południowej prawdopodobnie została zawleczona.
W Polsce jest uprawiana.
Czasami mylona bywa z pigwowcem.

Duży krzew lub niewielkie drzewko osiągające 5 m (w naszych warunkach rzadko do 3 m), z cienką łuskowatą korowiną, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany (czerwonawa, popielata lub prawie czarna).
Liście
Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem.
Kwiaty
Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym
do różowego.
Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku.
Kwitnie na przełomie maja i czerwca.
Owoce
Tzw. owoce jabłkowate, żółte, u większości odmian o średnicy 6 cm (u nowych odmian owoce bywają większe i osiągają nawet 1 kg), z pięcioma komorami nasiennymi, zawierającymi pestki.
Pokryte są kutnerem.
Nasiona czerwono-brązowe, odwrotnie jajowate, nieregularnie kanciaste, o silnie śluzowiejącej łupinie.
Miąższ owoców twardy i mocno cierpki, aromatyczny, z dużą ilością komórek kamiennych.

W Polsce jest uprawiana głównie jako skarlająca podkładka dla grusz i innych drzew owocowych z rodziny Rosaceae.
W tym celu uprawiane są wyselekcjonowane typy rozmnażane w sposób wegetatywny.        
Najczęstszym sposobem rozmnażania są odkłady pionowe.
W Polsce najpopularniejszym typem pigwy stosowanym jako podkładka skarlająca pod grusze jest Pigwa S1.
W Europie Zachodniej natomiast wyselekcjonowane w Anglii Pigwa MA, Pigwa MC oraz belgijska Pigwa Adams.
Znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
Ostatnio wyhodowano odmiany o dużych i smacznych owocach.
Najbardziej znane odmiany to Bereczki i Portugalska.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pigwa_pospolita
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości