18-08-2011, 14:09
Pigwowiec Japoński (Chaenomeles Japonica)
Pigwowiec japoński pochodzi z Chin i Japonii.
W Europie uprawiany jest od 1874 r.
Rośnie dobrze na każdej uprawnej glebie, najlepiej żyznej, przewiewnej i wapiennej.
Jest odpowiednią rośliną dla małych ogródków, na niskie rabaty, żywopłoty, na skalniaki, jako roślina okrywowa.
Jest dość ekspansywny, w dobrych warunkach rośnie szybko.
Należy go formować po kwitnieniu - usuwać pędy z okolic o nadmiernym zagęszczeniu, usuwać bardzo silne gałęzie zagrażające pokrojowi krzewu, należy to robić ostrożnie ze względu na znajdujące sie na starszych pędach kolce.
Cięcie przeprowadzamy też po posadzeniu świeżo nabytych roślin, skracamy o połowę wszystkie gałązki aby wywołać ich rozgałęzienie się.
Zbyt słabe pędy usuwamy u nasady.
Wymaga stanowisk słonecznych lub półcienistych.
Jest odporny na suszę, dość odporny na mrozy, jednak wymaga miejsc osłoniętych od wiatrów bo w czasie mroźnych zim część pędów może przemarzać.
Ozdobą jego są duże, ceglastoczerwone kwiaty pojawiające się tuż przed rozwojem liści.
Kwitnie w kwietniu i w maju.
Osiąga wysokość ok. 1 m.
Jego owoce dojrzewające jesienią, są kwaśne i cierpkie ale o przyjemnym, intensywnym zapachu ( mają zastosowanie jako dodatek zapachowy do przetworów z innych owoców).
Doskonałe są też przetwory z owoców pigwowca (galaretki, nalewki, marmolady).
Owoce, które pozostaną na zimę na krzewach są po przemarznięciu doskonałym pokarmem dla ptaków.
źródło
źródło
źródło