19-08-2011, 17:51
Juglans-Orzech Włoski
Rodzaj roślin z rodziny orzechowatych, obejmujący kilkanaście gatunków drzew, o owocach zwanych potocznie orzechami, w rzeczywistości będących pestkowcami.
Gatunkiem typowym jest Juglans Regia
Rodzaj obejmujący gatunki w większości średniej wielkości, rzadziej wysokich i okazałych drzew liściastych, często sadzonych jako rośliny ozdobne, a w przypadku niektórych gatunków także jako ważne drzewa sadownicze.
Charakterystycznymi cechami orzechów, poza ich dużymi, nieparzysto pierzastymi liśćmi, są kulisto-owalne owoce nazywane potocznie Orzechami Włoskimi.
Wszystkie gatunki orzecha pochodzą z cieplejszych obszarów strefy klimatu umiarkowanego, jednak jako drzewa dostarczające bardzo cennych owoców, są też często uprawiane w wielu innych regionach świata, poza swoim naturalnym zasięgiem.
Rodzaj orzech obejmuje około 20 gatunków.
Żaden z nich nie występuje w Polsce w stanie naturalnym.
Najbardziej znany i najczęściej uprawiany jest u nas oczywiście Orzech Włoski-Juglans Regia
Rzadziej można spotkać posiadającego szaroczarną korę, liście złożonez większej ilości listków (11-23 wobec 5-9 u orzecha włoskiego) a także aromatycznie pachnące i również jadalne owoce orzecha czarnego (J. nigra) oraz podobnego do niego, ale posiadającego szarą korę i niezbyt smaczne owoce orzecha szarego (J. cinerea).
Jeszcze rzadsze są u nas orzechy japoński (J. sieboldiana), mandżurski (J. mandshurica) i kilka innych;
gatunki te można spotkać w zasadzie jedynie w ogrodach botanicznych i nielicznych prywatnych
ogrodach pasjonatów drzew.
Gatunki uprawiane w Polsce
orzech ajlantolistny, o. Siebolda (Juglans ailantifolia Carriére, syn. J. sieboldiana Maxim.)
orzech czarny – Juglans nigra L.
orzech szary – Juglans cinerea L.
orzech włoski – Juglans regia L. – antropofit zadomowiony
źródło