31-01-2015, 23:48
Proszek z owoców baobabu to potężna bomba witaminowa.
Posiada unikalny skład substancji odżywczych, więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej żelaza niż czerwone mięso i bogatej treści alkalizujące minerały: wapń, potas i magnez. Suszony miąższ owoców baobabu to wspaniałe źródło antyoksydantów oraz błonnika.
Baobab jest integralną częścią afrykańskiego krajobrazu, nazywany jest odwróconym drzewem, ponieważ jego sylwetka przypomina korzenie.
Preferuje suche gleby i obszary o niskich opadach.
Z powodu małej ilości wody krążącej po tkance drzewa i docierającej do owoców, w drzewie wytwarza się stężony ekstrakt bogaty w składniki odżywcze.
Przez tysiące lat Afrykanie doceniali to drzewo i jego owoce nazywając je „Drzewem Życia”.
Tubylcy spożywają owoce baobabu w różnych postaciach.
Popularna jest orzeźwiająca lemoniada powstała z proszku baobabu, z dodatkiem owoców i cukru.
Proszek jest dodawany do kasz, sosów i innych potraw i wszelakich napojów.
To nie tylko z powodu smaku, ale przede wszystkim proszek jest popularny ze względu na wysoką zawartość wapnia- spożywany w celu poprawy zdrowia, wzmocnienia kości, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych.
Owoce baobabu obniżają gorączkę, leczą szkorbut, zapobiegają anemii.
Proszek powstaje w najbardziej naturalny sposób.
Dojrzałe owoce usychają na drzewie, następnie są mielone na mączkę.
Produkt nie wymaga dodatkowego przetwarzania.
źródło