13-01-2015, 20:44
Nalewka z zielonych Orzechów
6 zielonych Orzechów
1 l wódki
5 ml Miodu
1 laska Cynamonu
troszkę Gałki Muszkatołowej utartej
10 dag brązowego cukru
Zerwane orzechy trzeba umyć i pokroić na kawałki (w rękawiczkach, bardzo brudzą palce).
Wrzucić do słoja, dodać cynamon, gałkę i miód.
Zalać ½ l wódki.
Zakręcić słój, zostawić na nasłonecznionym oknie na 6 tygodni.
Co parę dni wstrząsać słojem.
Po 6 tygodniach zlać nalewkę, wyrzucając orzechy i laski cynamonu.
Zagotować cukier w małej ilości wody. Gdy przestygnie, przecedzić przez sitko wyłożone gazą i dodać do nalewki.
Dodać ½ l wódki.
Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie.
Po tym czasie przecedzić płyn przez sitko, wyłożone gazą, uważając, aby osad nie dostał się przecedzonego płynu.
Przelać do ciemnego szkła, zakorkować. Dobrze, żeby nalewka postała jeszcze ze 3 miesiące, albo jeszcze dłużej
Tak na Boże Narodzenie można zacząć próbować
źródło