Trachyspermum Ammi-Ajwain
#2

   
Trachyspermum Ammi-Ajwain
Trachyspermum, Ammi syn, Carom, Ajowan
Należy do rodziny selerowatych, która obejmuje około 2 700 gatunków roślin, w tym Koper i Kminek.
Powszechnie używa się go w Indiach, gdzie jest również znany jako Ziele Biskupie albo Carom.
Szczególnie pasuje do delikatnej kuchni wegetariańskiej charakterystycznej dla stanu Gudżarat.
Substytutem Adżwanu może być Oregano.

Opis Adżwanu
Pałąkowate, pasiaste nasiona Adżwanu połączone drobną łodygą są używane jako przyprawa, a z wyglądu przypominają kminek.
Roślinę zazwyczaj sprzedaje się w całości.
Przeżuwanie samych nasion jest zalecane ze względu na właściwości lecznicze – wywołują nieco gorzki posmak, na moment pozostawiając język w lekkim odrętwieniu.
Gotowanie Adżwanu łagodzi te wrażenia.
Rozgniecione wydzielają woń podobną do tymianku.

Jest rośliną jednoroczną, 30-70 cm wysokości o pierzastych liściach i czerwonych kwiatach.
Dojrzałe nasiona są suszone i młócone.
Adżwan wywodzi się z Indii, ale jest również używany w Iranie, Egipcie, Pakistanie i Afganistanie.

Adżwanem przyprawia się pikantne ciasta, paszteciki i chleby, szczególnie parathas (płaski chlebek indyjski zrobiony z mąki razowej).
Przekąski takie jak mieszanka bombajska i zasmażane kulki z puree ziemniaczanego nabierają dzięki niemu wyrazistego smaku.
Dobrze komponuje się również z zieloną fasolą i warzywami korzeniowymi.
Dodaje się go do potraw z soczewicą, w przyrządzaniu których używa się besanu (mąka z ciecierzycy).
Okazjonalnie jest używany jako dodatek do curry.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości