Kuchnia włoska
#16

Demokryt mawiał, że jesteśmy tym co jemy, a dzięki wiedzy o tym co jemy, możemy bardziej zrozumieć własne myśli.

Włochy to kraj, w którym o jedzeniu myśli się chyba najwięcej.
Sposób biesiadowania ma antyczne tradycje sięgające czasów Lucullusa - rzymskiego wodza z okresu cesarstwa.
Zasłynął on bowiem z organizacji wspaniałych uczt, których sława przetrwała wieki.
Obecnie również, jeśli tylko to możliwe, celebruje się posiłki na wspólnej biesiadzie.
Wśród burzliwych dyskusji o polityce, sporcie czy o dniu codziennym zawsze wymienia się uwagi na temat spożywanego jedzenia.

Zróżnicowanie przepisów kuchni włoskiej i fantazja w ich przygotowaniu uwodzą smakoszy z całego świata.
Od prostych przepisów regionalnych po te najbardziej wyrafinowane z najlepszych stołów kraju.
Wykorzystanie wiekowych tradycji to także sposób, w jaki Włochy zabiegają o rzesze turystów.

Jak w wielu innych aspektach tutaj również, wyzwala się ekspresyjna natura Włochów i ich dążenie do doskonałości.
Kuchnia uwodzi nas wszystkimi zmysłami.
Najpierw ujmuje swoim zapachem i wyglądem, później oczarowuje smakiem. Zapach rozmarynu, bazylii, szałwii czy tymianku rozpoznać można w wielu potrawach. Ich dodatek pozwala wydobyć naturalną głębię smaku.
Bogaty wachlarz niezliczonych produktów żywnościowych z tego słonecznego półwyspu pozwala cieszyć się szeroką możliwością wyboru.
To zróżnicowanie produktów i nieograniczone możliwości ich łączenia gotowe jest zaspokoić wszelkie wymagania, a lista przepisów nie ma końca.

Na rynku masowym gdzie dąży się do ujednolicenia smaków dziedzictwo Italii, może zaoferować bogactwo nie tylko ekonomiczne, ale i kulturowe.
We Włoszech zostało naliczonych około 250 rodzajów wędlin, ponad 400 rodzajów sera, prawie 200 sposobów przygotowania przetworów rybnych i warzywnych i ponad 200 rodzajów pieczywa.
Nie należy oczywiście zapominać o zróżnicowaniu oliwy z oliwek, bardzo wielu odmianach wina jak i niezliczonej ilości produktów cukierniczych.

Sztuka kulinarna we Włoszech zależna jest także od położenia geograficznego i klimatu.
Miejscowości górskie charakteryzują się bardziej kalorycznymi daniami.
Trudniej tam o świeże ryby, zastępuje się je przeróżnymi ciepłymi daniami mięsnymi i zupami z dodatkiem roślin strączkowych.
W rejonach nadmorskich posiłki są zdecydowanie lżejsze.

Klasycznym daniem włoskim są makarony przyrządzane na najrozmaitsze sposoby jak i oczywiście pizza.
Dopiero podróżując wzdłuż półwyspu odkrywamy jak urozmaicona jest gastronomia tego pięknego kraju.
Każdy region ma swoje dania, które jego mieszkańcy "eksportują" i promują z dumą przy każdej nadążającej się okazji.
Również w obrębie danego regionu, są często wariacje w sposobie przygotowania danej potrawy, która może różnić się choćby dodaniem jakiegoś zioła.

Poza bogactwem smaków kuchnia włoska, a szerzej śródziemnomorska została uznana za jeden z najzdrowszych sposób żywienia.
W rybach, owocach morza, warzywach, królującym powszechnie pomidorze, owocach, potrawach pełnoziarnistych czy oliwie z oliwek znajdują się wszystkie potrzebne nam składniki dla zdrowego rozwoju organizmu.
Jeżeli jeszcze zwieńczymy posiłek czerwonym winem możemy być spokojni, że dostarczyliśmy ciału tego co najlepsze.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:48
RE: Kuchnia włoska - przez Krystyna - 24-03-2018, 15:45
RE: Kuchnia włoska - przez pomarańczka - 10-09-2023, 20:38
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:57
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:09
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:15
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:24
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:31
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:38
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 03-01-2013, 14:19
Re: Kuchnia Włoska - przez cesarzowa - 03-01-2013, 18:34
Re: Włoska kuchnia - przez Nadunia2011 - 25-01-2013, 14:31
Re: Włoska kuchnia - przez Majka - 28-01-2013, 22:00
Re: Włoska kuchnia - przez Rudalila - 19-02-2013, 20:53
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 21-02-2013, 12:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości