Śledziowe wariacje...
#5

   
Śledziki po Kaszubsku
Potrzebne składniki:
1/2 kg płatów śledziowych  
1 kg cebuli  
koncentrat pomidorowy  
4 suszone śliwki  
1 kiszony ogórek (bez skórki)  
sól, pieprz, majeranek,
olej

Sposób przygotowania
Cebule obrać, pokroić w krążki, a następnie udusić w dużej ilości oleju.
Przyprawić do smaku.
W trakcie duszenia dodać posiekane śliwki i ogórka pokrojonego w drobna kostkę.
Dusić do momentu aż cebula zmieni kolor na ciemny a śliwki i ogórki będą miękkie.
Wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić jeszcze chwilkę, odstawić i wystudzić.
Śledzie pokroić w paski.
W słoiki na przemian układać cebulę i śledzie.
Najlepiej smakują po kilku dniach.
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/7667...-kaszubsku
Smacznego !

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości