Śledziowe wariacje...
#8

   
Śledź w Sosie Koperkowo-Jabłkowym
Składniki:
4 płaty śledzia - w oleju
1,5 sztuki jabłka
1/3 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki usiekanego świeżego koperku
koperek do dekoracji
grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
szczypta soli do smaku
cukier
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym
Zagotować w małym garnuszku 1,5 szklanki wody z 3 łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.
Jabłko przekroić na pół.
Obrać i delikatnie usunąć gniazdo nasienne.
Włożyć połówki jabłka do syropu i obgotować by zmiękły.
Śmietanę wymieszać z majonezem , usiekanym koprem i połówką utartego na dużych oczkach tarki jarzynowej jabłka.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Płaty śledzia zwijać w rulonik. Ułożyć na sosie.
Udekorować koperkiem.
Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach ( oczywiście obranymi)- małymi w całości, dużymi pokrojonymi w grube plastry.
Obok śledzia układać połówkę obgotowanego jabłka.
http://gotujmy.pl/sledz-w-sosie-koperkow...24503.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości