Śledziowe wariacje...
#9

   
Śledzie z Czosnkiem i Majerankiem
Składniki:
500 g płatów śledziowych (matiasy)
5-6 ząbków czosnku (lub więcej, jeśli lubimy ostrzejsze)
2 czubate łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju +  tyle, aby przykryć śledzie (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)

Wykonanie:
Matiasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2-3 godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dobrze mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy.
Przekładamy do słoika, ciasno ugniatamy, dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte i szczelnie zamykamy.  
Najlepiej smakują nam po 48 godzinach przechowywania w lodówce.
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/S...NKIEM.html
http://mama48hnadobe1.blogspot.com/2014/...nkiem.html
http://potrawyregionalne.blogspot.com/20...nkiem.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości