Przekąski
#9

Coś taniego, prostego, ale nadspodziewanie smacznego i bardzo uniwersalnego - wszyscy tę przekąskę lubią i można ją podawać z najróżniejszymi sosami, serkami, dodatkami, jak komu pasuje (ja na przykład najbardziej lubię posmarowane takim kremowym serkiem twarogowym w okrągłym pudełku, co to się nazywa "Serek do chleba", albo z sosem tzatziki). Idealne na karnawał! Uśmiech

"ZIEMNIACZKI CO ZAWSZE ROBIĄ FURORĘ"
http://wielkiezarcie.com/recipes/3000491...ionspage=1

Składniki:
4-5 ziemniaków
1 jajo
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Najlepiej tą furorę robią w towarzystwie twarogu z zieleniną.

*********************
Ziemniaki obieram i kroję na plasterki grubości ok. 1 cm. Wrzucam je do wrzątku i gotuję ok. 3 min. Wyjmuję i odcedzam.
W czasie kiedy się gotują rozrabiam jajko z mączką ziemniaczaną, odrobiną soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowane ziemniaczki maczam w cieście i smażę na oleju (oleju powinno być dość dużo, ziemniaczki smażymy na złoty kolor).
Podaję z twarogiem z cebulką, koperkiem i rzodkiewką doprawionym solą, pieprzem, i śmietanką. Oczywiście można zrobić inny wariant twarożku lub podać do mięs różnych.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości