Tiramisu
#14

Jakie pyszne rzeczy <3 Idealne na taką pogodę, jaka jest dzisiaj. Jeżeli ktoś nie może/nie chce jeść produktów mlecznych to podam smaczny przepis na wegańskie tiramisu.

"Nerkowcowe mascarpone"

*1 szklanka nerkowców
* 1/4 szklanki wody
* 2 łyżki soku z cytyryny
* szczypta soli

Masa z mleczka kokosowego

* około 1 ½ szklanki mleka kokosowego (musi być baaaaardzo mocno schłodzone i wykorzystujemy tylko tą stałą część mleczka, bez płynnych elementów)
* 1 opakowanie śmietanfixu***
* około ½ szklanki cukru pudru
* kilka kropel ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Nerkowce moczymy przez minimum 8 godzin. Blendujemy orzechy z wodą, sokiem z cytryny na gładki krem. Dodajemy szczyptę soli.
Następnie robimy masę z mleczka. Stałą część mleczka kokosowego, śmietanfix, puder i waniliowy aromat ubijamy mikserem (nie musi być idealnie puszysta). Potem łączymy przygotowane wcześniej mascarpone z masą kokosową.
Układamy biszkopciki uprzednio namoczone w kawie, na to masa i tak na zmianę. Na wierzchu zostawiamy masę i przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Schładzamy w lodówce. Nasz deser będzie najlepszy na następny dzień.
Smacznego
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości