Cinnamomum-Cynamonowiec
#3

Cinnamomum Cassia-Cinnamomum Aromaticum
Cynamonowiec Wonny, Cynamon Chiński
Gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych
Ojczyzną są południowe Chiny.
Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej

Krzew lub niskie drzewo do 10 m wysokości z kanciastymi gałązkami.
Kora popielata, lekko odstająca i szorstka, ma postać półkolistych kawałków lub pasków długości 20–25 cm, szerokości 5–25 mm.
Liście nieco dłuższe i węższe niż w przypadku cynamonowca cejlońskiego.
Zastosowanie
Gatunek uprawiany dla olejku eterycznego, który jest zawarty w korze drzewa, używanego pod postacią Cynamonu Chińskiego.
W porównaniu do Cynamonu Cejlońskiego, Cynamonowiec Chiński smakuje odrobinę bardziej gorzko.
Używany jest przede wszystkim w kuchni krajów azjatyckich (w Chinach stanowi podstawowy składnik mieszanki pięciu przypraw), podczas gdy kraje europejskie preferują Cynamon Cejloński.
Laski Cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki.

Cynamon ma swoje zastosowanie również w lecznictwie ludowym.
Używany jest dla pobudzenia apetytu, zapobiega wzdęciom oraz przyspiesza trawienie.
Zewnętrznie używany jest jako środek przeciwreumatyczny oraz w przypadku bólów głowy.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości