Chlebowiec
#2

   
   
       
   
   

Chlebowiec różnolistny, Artocarpus heterophyllus,
chlebowiec bochenkowy, ang. Jackfruit, jakfruit, A. Integrifolia)
Jest spokrewniony z chlebowcem właściwym.
Dżakfrut, jackfruit - owoc drzewa bochenkowego (Artocarpus heterophyllus) z rodziny morwowatych, występującego w Azji Południowej i Południowo-wschodniej.
Wydaje największe z uprawianych owoców (masa 40 kg, długość 30 – 100 cm i średnica 25 – 50 cm).
W czasach starożytnych uprawiano go w Indiach, dziś występuje w całym klimacie tropikalnym.  
Miąższ owocu (spożywany jako deser na surowo, gotowany jak warzywa lub marynowany) wydziela zapach zgnilizny.
Można go jednak usunąć przez moczenie w osolonej wodzie.
Pestki chlebowce bochenkowego mają 5 cm średnicy – tak jak kasztany spożywa się je po upieczeniu i mają do nich podobny smak.
Strony tworzy: Anna Majewska
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/M...chleb1.htm

Nazwa dżakfruta ( artocarpus heterophyllus ) pochodzi z języka malazyjskiego: chakka.      
Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili ten owoc dalej pod nazwą 'jaca".
Archeolodzy odkryli w Indiach, ze dzakfrut był tam spożywany już 6 tysięcy lat temu.

Owoce jada się również na surowo.
W wielu miastach Tajlandii, czy Malezji można kupić świeżego dżakfruta na ulicy.
Niektórzy mylą ten owoc z durianem.
Dżakfrut nie śmierdzi jednak Oczko
Ma łagodny smak.
Gotowany ma podobny smak jak fasola.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości