Bez Czarny
#4

   
Bez czarny (Sambucus nigra L.), pospolity w całej Europie krzew lub małe drzewo ma liczne zastosowania.
Z owoców robi się konfitury i soki, doskonałe są kwiaty zapiekane w cieście, z kwiatów też zaparza się herbatę ziołową.
Ma także wiele zastosowań w magii i medycynie ludowej.

W Anglii, szczególnie w Londynie, aż do końca ubiegłego wieku wino robione z jagód bzu czarnegostanowiło element ulicznego folkloru.
W chłodne dni i wieczory zimowe kobiety ustawiały na londyńskich ulicach stoiska oferujące zmarzniętym
przechodniom gorące wino, które produkowano ze specjalnych nasadzeń bzu w hrabstwie Kent.
Miedziane lub brązowe kociołki z winem, często cyzelowane lub ozdobne mosiężne odlewy, ustawiano
na specjalnych stojakach, a żar rozpalonego węgla drzewnego utrzymywał je w stanie łagodnego wrzenia.
Bardzo to przypomina nadreński, karnawałowy 'Gluehwein', tylko znikła w międzyczasie  atmosfera codzienności popijania gorącego wina, no i węgla drzewnego nie uświadczysz..
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR2/C...8-wino.HTM

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Bez Czarny - przez Krystyna - 04-10-2011, 23:51
RE: Bez czarny - przez Krystyna - 25-11-2017, 15:43
RE: Bez czarny - przez Krystyna - 25-11-2017, 21:46
RE: Herbata ziołowa - przez Krystyna - 16-10-2020, 20:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości