03-07-2013, 20:37
Właśnie teraz – od końca września do początku listopada wykopuje się korzenie Mniszka lekarskiego, czyli Mlecza.
Można je zajadać nawet na surowo.
A także leczyć nimi wiele poważnych dolegliwości.
Świeże korzenie Mniszka jesienią są najsmaczniejsze i najmniej włókniste:
Pyszne i lekko słodkawe, można je po prostu żuć.
Ich smak pasuje nawet dzieciom.
Oczywiście taki korzeń trzeba nie tylko wykopać, ale też oczyścić, umyć i już można go chrupać niczym młodą marchewkę.
Jak go zbierać?
Korzenie Mniszka zbiera się dwa razy do roku: z początkiem wiosny i jesienią (o tej porze roku podobno jest najlepszy).
Po wykopaniu myje się je kroi na cienkie kawałki i suszy w cieniu, w przewiewnym miejsculub w pomieszczeniu, w temperaturze do 40ºC.
więcej na tej stronie...
źródło