Lubczyk
#5

   
Przyprawa i jej zastosowanie.
Przyprawę stanowią przede wszystkim młode liście.
Przypominają swym zapachem selery, lecz zapach suszonych liści jest mniej intensywny.
Smak mają korzenny, początkowo słodkawy, później nieco gorzki.
Suszone liście można też stosować w postaci proszku.
Niekiedy używa się jako przyprawy korzeni i owoców.
Korzenie i ziele lubczyku mają właściwości lecznicze.
Jest to jedna z najstarszych przypraw kuchennych w Europie Środkowej.
Świeże liście dodaje się do sałat, zup, sałatek z pomidorów i papryki.
Drobno posiekane nadają się do przyprawiania farszu, mięsa siekanego, pieczeni wieprzowej, zwłaszcza zaś mięsa jagnięcego i baraniny, sosów i twarogu. Lubczyk jest bardzo aromatyczny, toteż należy go używać w niewielkich ilościach.
Owoce są popularną przyprawą do warzyw i grzybów marynowanych w occie.
Lubczyk harmonizuje z majerankiem, cebulą i czosnkiem.
Uwaga: suszone liście lubczyku należy chronić przed światłem, przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach
i utłuc bezpośrednio przed użyciem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości