Lebiodka pospolita-Origanum Vulgare
#3

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Origanum Vulgare-Lebiodka Pospolita
Strażnik dobrego nastroju...
Polska nazwa tej rośliny to  Dziki Majeranek, Macierzanka Wysoka, Macierzyca, Macierza Duszka i najładniejsza chyba Macierduszka.
Każda z tych gwarowych nazw  związana jest starosłowiańską legendą, że roślina ta powstała z łez sieroty  aby ją pocieszyć po śmierci matki.
Od wieków  Lebiodka znana była  jako symbol szczęścia i nazywana strażnikiem dobrego nastroju.
Polska Dzika Lebiodka (włoskie Origano) - rośnie na terenie całego kraju, na suchych wzgórzach, brzegach lasów, słonecznych zboczach, na gruncie wapiennym.
Ta płożąca bylina  z rodziny wargowatych, pędy ma cienkie, sztywne, czerwonawe; 
liście drobne, owalne, delikatnie omszone kutnerem; 
w lipcu i sierpniu pojawiają się na roślince małe różowe lub białe kwiatki.
Lebiodka należy do tzw. „kwiatów świętojańskich”, które według starych wierzeń zrywane w dniu św. Jana chroniły przed chorobami ludzi i zwierzęta.
„Napar z listeczków Lebiodki nerwy wzmacnia, porusza humory, ostrożnie jednak z ich braniem postępować należy, gdyż nieco gorączki sprawują” - pouczał stary herbarz.

Ziele Lebiodki zawierające olejki eteryczne gorycze, sole mineralne i witaminy, pobudza apetyt, działa przeciw biegunkowo i żółciopędnie, ułatwia trawienie.
Cała roślina ma przyjemny, korzenny zapach; nazywana bywa Dzikim Majerankiem z którym jest rzeczywiście spokrewniona, pachnie jednak intensywniej i ostrzej od niego.   
W kuchni używać można ziela zarówno świeżego jak i suszonego.
Kwiatostanów używa się tak jak liści.
Świeżą Lebiodkę najlepiej trzymać w zimnej wodzie  i zużyć w ciągu 4-5 dni.
Suszona jest bardziej ostra w smaku.
Mocny smak Lebiodki utożsamia się z pizzą i makaronem, to ona nadaje ciekawy smak wszystkim potrawom z pomidorami,  bakłażanami, można ją dodawać do sałatek z kartofli, cukinii i makaronu, zapiekanek, duszonego lub pieczonego mięsa, zup - szczególnie kartoflanki, sosów, past i chleba z masłem.

Listki Lebiodki utarte z Czosnkiem i Chilli znakomicie urozmaicą smak dań z jajek i serów; drobno posiekane nadadzą ciekawego smaku sosom majonezowym i śmietanowym.         
Dobrze łączy się z Majerankiem, Tymiankiem i Bazylią w sałatkach, i przy smażeniu i duszeniu mięs.
Świeże lub suszone listki dodane do tłustych potraw nie tylko wpływają korzystnie na smak, ale ułatwiają  ich strawienie.

We Włoszech dodawana jest najczęściej do pulpetów z siekanego mięsa, rizzotta, pizzy, makaronu; 
W Meksyku gdzie wchodzi w skład wielu mieszanek  - nie ma bez Lebiodki popularnej potrawy „chilli con carne”;
W Hiszpanii urozmaica wiele dań jednogarnkowych;
w  kuchniach środkowej Europy przyprawia się nią wiele tłustych potraw, a  także urozmaica smak klopsów, pieczeni rzymskiej.
W Skandynawii , szczególnie w Szwecji niezwykle popularna jest Lebiodkowa Herbatka, pomagająca na żołądkowe zaburzenia, działająca napotnie i moczopędnie.
Na piknikach, biwakach i wakacjach położone na żarzących się węglach łodygi lebiodki nadadzą pieczonemu na ruszcie mięsu delikatny smak i aromat.
A jeśli zaboli nas ząb to świeże listki pomogą nam się pozbyć bólu.
Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości