01-05-2017, 16:07
Zanthoxylum Acanthopodium-Andaliman
Zanthoxylum Acanthopodium lub Andaliman to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Rutaceae .
Jego zasięg obejmuje południowo-zachodnie Chiny ( Kuangsi , Guizhou , Syczuan , Tybet i Yunnan ), Bangladesz , Bhutan , północne Indie i północno-wschodnie Indie ( Arunachal Pradesh , Assam , Manipur , Meghalaya , Mizoram , Nagaland , Sikkim , Uttar Pradesh iBengal Zachodni ), Nepal , Laos , Birma , północna Tajlandia , Wietnam , Indonezja (północne wyżyny Sumatry ) i Półwysep Malajski
Podobnie jak blisko spokrewniony Pieprz Syczuański (Zanthoxylum Piperitum ), owocnia nasion jest używana jako przyprawa w kuchni i ma podobne właściwości odrętwiające język.
Jednak w kuchni smak Andaliman ma nuty cytrynowe (podobne do Trawy Cytrynowej ), a także nutę aromatycznego liścia Pandanu .
https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_acanthopodium