#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Len w  kuchni
Nasiona lnu są doskonałym dodatkiem do ciasta chlebowego oraz różnych słodkich wypieków. 
Stanowi smaczną posypkę zup i kanapek oraz jogurtów. 
W szwajcarskiej kuchni makrobiotycznej robi się z siemienia doskonałą przyprawę – wystarczy nasiona lekko podprażyć, zemleć i połączyć z solą w proporcji 10 łyżeczek nasion – 1 łyżeczka prażonej (osobno) soli.
Z tym że należy pamiętać, iż pod wpływem gorąca tracą część swych leczniczych właściwości.
Olej lniany zaś doskonale komponuje się z rozmaitymi sałatkami i surówkami.
Nie wolno go natomiast używać do smażenia. 
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokich temperatur denaturują się, przybierając formę, która jest rakotwórcza. 

Pamiętajmy, że w celach leczniczych, kosmetycznych i spożywczych używamy wyłącznie oleju lnianego tłoczonego na zimno. 
Ponieważ szybko jełczeje, najlepiej przechowywać go w ciemnych pojemnikach szklanych w niskiej temperaturze i używać tylko do roku od wytłoczenia.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości