12-07-2013, 00:43
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Len w kuchni
Nasiona lnu są doskonałym dodatkiem do ciasta chlebowego oraz różnych słodkich wypieków.
Stanowi smaczną posypkę zup i kanapek oraz jogurtów.
W szwajcarskiej kuchni makrobiotycznej robi się z siemienia doskonałą przyprawę – wystarczy nasiona lekko podprażyć, zemleć i połączyć z solą w proporcji 10 łyżeczek nasion – 1 łyżeczka prażonej (osobno) soli.
Z tym że należy pamiętać, iż pod wpływem gorąca tracą część swych leczniczych właściwości.
Olej lniany zaś doskonale komponuje się z rozmaitymi sałatkami i surówkami.
Nie wolno go natomiast używać do smażenia.
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokich temperatur denaturują się, przybierając formę, która jest rakotwórcza.
Pamiętajmy, że w celach leczniczych, kosmetycznych i spożywczych używamy wyłącznie oleju lnianego tłoczonego na zimno.
Ponieważ szybko jełczeje, najlepiej przechowywać go w ciemnych pojemnikach szklanych w niskiej temperaturze i używać tylko do roku od wytłoczenia.
źródło
Len w kuchni
Nasiona lnu są doskonałym dodatkiem do ciasta chlebowego oraz różnych słodkich wypieków.
Stanowi smaczną posypkę zup i kanapek oraz jogurtów.
W szwajcarskiej kuchni makrobiotycznej robi się z siemienia doskonałą przyprawę – wystarczy nasiona lekko podprażyć, zemleć i połączyć z solą w proporcji 10 łyżeczek nasion – 1 łyżeczka prażonej (osobno) soli.
Z tym że należy pamiętać, iż pod wpływem gorąca tracą część swych leczniczych właściwości.
Olej lniany zaś doskonale komponuje się z rozmaitymi sałatkami i surówkami.
Nie wolno go natomiast używać do smażenia.
Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokich temperatur denaturują się, przybierając formę, która jest rakotwórcza.
Pamiętajmy, że w celach leczniczych, kosmetycznych i spożywczych używamy wyłącznie oleju lnianego tłoczonego na zimno.
Ponieważ szybko jełczeje, najlepiej przechowywać go w ciemnych pojemnikach szklanych w niskiej temperaturze i używać tylko do roku od wytłoczenia.
źródło