24-11-2011, 20:24
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Bławatek
Nazwa łacińska...Centaurea cyanus
Nazwa w języku angielskim...Cornflower
Nazwa w języku francuskim...Bleuet des champs
Nazwa w języku niemieckim...Kornblume
Nazwa regionalna lub potoczna...Chaber
Bławatek należy do rodziny astrowatych.
Pochodzi on z Europy oraz Azji.
Elementem kulinarnym chabru są kwiaty.
Charakteryzują się one przyjemnym, ale ulotnym smakiem.
Mają delikatny, kwiatowy zapach.
Przyrządza się z nich napoje w postaci gazowanych, niskoalkoholowych lemoniad.
Ponadto są także składnikiem herbat i mieszanek herbacianych.
Mogą być używane do dekorowania potraw.
Sposób przechowywania
Suszone płatki kwiatów przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniczkach.
Sok ze świeżych kwiatów, barwi papier i przetwory spożywcze na niebiesko
Bławatek
Nazwa łacińska...Centaurea cyanus
Nazwa w języku angielskim...Cornflower
Nazwa w języku francuskim...Bleuet des champs
Nazwa w języku niemieckim...Kornblume
Nazwa regionalna lub potoczna...Chaber
Bławatek należy do rodziny astrowatych.
Pochodzi on z Europy oraz Azji.
Elementem kulinarnym chabru są kwiaty.
Charakteryzują się one przyjemnym, ale ulotnym smakiem.
Mają delikatny, kwiatowy zapach.
Przyrządza się z nich napoje w postaci gazowanych, niskoalkoholowych lemoniad.
Ponadto są także składnikiem herbat i mieszanek herbacianych.
Mogą być używane do dekorowania potraw.
Sposób przechowywania
Suszone płatki kwiatów przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniczkach.
Sok ze świeżych kwiatów, barwi papier i przetwory spożywcze na niebiesko