Komosa
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa L.)
Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae).
Uprawiany w Ameryce Południowej.
Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album).
W Polsce notowano dawniej jej występowanie w okolicach Gubina.
Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Łodyga wzniesiona, prosta, dość gruba osiągająca wysokość ponad 1,5 m.
Często jest krwiście czerwona.
Liście szeroko trójklapowe o środkowej klapie szerokotrójkątnej, gruboząbkowane.
Kwiaty różowe, 5-krotne, o wolnych listkach okwiatu z 1 słupkiem i 5 przyrośniętymi do okwiatu pręcikami.
Owoc to drobne orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem.
Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm, u uprawianych form różnobarwne.
Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone plastrowate dołki

Zastosowanie  
Roślina uprawna:
pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat.
Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków.
Ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryż peruwiański) jest produktem wysokobiałkowym.
Prowadzone są prace nad wprowadzeniem jej do uprawy w krajach rozwiniętych, również w Polsce.
Młode liście są jadalne, nadają się na surówki i sałatki.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości