30-11-2011, 00:47
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa ryżowa
Quinoa to święte zboże dawnych Inków.
Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów.
Komosa ryżowa została na ponownie odkryta w latach 80.
Pierwsze jej uprawy powstały w stanie Kolorado USA, a póżniej w Europie
Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych.
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), ang. quinoa, proso boliwijskie należy do rodziny kosmowatych (Chenopodiaceae) zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami.
Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album).
Quinna pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru.
W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż.
O dziwo jest ona bardzo starą uprawą Andyjską, uprawiana od co najmniej 5000 lat.
Quinoa używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.
Zastosowanie
Jest delikatna, niemal neutralna w smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z innymi produktami.
Można ją podawać jak ryż, makaron czy ziemniaki, dodawać do zup, robić z niej zapiekanki, sałatki, puddingi, dania wytrawne i słodkie.
Dobrze łączy się z ziołami, orzechami i wszystkimi warzywami.
Jest lekkostrawna i sycąca. Może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych.
Wskazówka:
Łupina nasion quinoa zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew).
Przed spożyciem quinoa winna zatem zostać dokładnie umyta.
Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.
Gotowanie
Komosę ryżową gotuje się któtko– zaledwie 15 minut.
Należy pamiętać, by przed przyrządzeniem ziarna dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, gdyż otoczone są warstwą saponiny, gorzkiej substancji o właściwościach dezynfekujących i myjących.
Produkty z quinoa można nabyć w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością.
Zdrowa quinoa uchodzi za idealny suplement diety!
źródło
Komosa ryżowa
Quinoa to święte zboże dawnych Inków.
Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów.
Komosa ryżowa została na ponownie odkryta w latach 80.
Pierwsze jej uprawy powstały w stanie Kolorado USA, a póżniej w Europie
Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych.
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), ang. quinoa, proso boliwijskie należy do rodziny kosmowatych (Chenopodiaceae) zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami.
Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album).
Quinna pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru.
W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż.
O dziwo jest ona bardzo starą uprawą Andyjską, uprawiana od co najmniej 5000 lat.
Quinoa używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.
Zastosowanie
Jest delikatna, niemal neutralna w smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z innymi produktami.
Można ją podawać jak ryż, makaron czy ziemniaki, dodawać do zup, robić z niej zapiekanki, sałatki, puddingi, dania wytrawne i słodkie.
Dobrze łączy się z ziołami, orzechami i wszystkimi warzywami.
Jest lekkostrawna i sycąca. Może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych.
Wskazówka:
Łupina nasion quinoa zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew).
Przed spożyciem quinoa winna zatem zostać dokładnie umyta.
Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.
Gotowanie
Komosę ryżową gotuje się któtko– zaledwie 15 minut.
Należy pamiętać, by przed przyrządzeniem ziarna dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, gdyż otoczone są warstwą saponiny, gorzkiej substancji o właściwościach dezynfekujących i myjących.
Produkty z quinoa można nabyć w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością.
Zdrowa quinoa uchodzi za idealny suplement diety!
źródło