Komosa
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa piżmowa, komosa meksykańska, herbata jezuicka (Chenopodium ambrosioides L.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny komosowatych.
Pochodzi z Meksyku.
W Europie i w Polsce jest czasami uprawiana, jej zdziczałe formy można niekiedy spotkać w środowisku naturalnym (gatunek zawleczony).
Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: ziele (Chenopodii anthelminthici), olejek komosowy (Oleum Chenopodii).

Działanie:
olejek eteryczny ma działanie przeciwrobaczycowe – używa się go do zwalczania owsików, glisty ludzkiej, tęgoryjca dwunastnicy.
Poraża on mięśnie robaków, umożliwiając wydalenie ich wraz z kałem.
Jednak łatwo o przedawkowanie, prowadzące do zatrucia.
Podaje się go razem z silnym środkiem przeczyszczającym.
Nieumiejętne stosowanie może doprowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby, głuchoty, drgawek, a nawet śmierci.
W Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej komosa piżmowa jest używana jako przyprawa, pod nazwą epazote.
Wchodziła w skład niektórych kosmetyków.
Obecnie zabronione jest jej użycie do tego celu.
Dawniej stosowano napar z ziela komosy i olejek komosowy do leczenia chorób skóry i chorób wenerycznych.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości