Szarańczyn
#4

   
Stare, zapomniane drzewo św. Jana i jego niesamowite właściwości
W opowieściach starszych osób bardzo często usłyszeć można o Drzewie św. Jana.
Młodzi nie zawsze je znają, a szkoda bo posiada naprawdę niesamowite właściwości zdrowotne.
 Zapomniane, aż samo prosi się aby przedstawić je współczesnym pokoleniom.
Szarańczyn strąkowy  niekiedy zwany jest chlebem świętojańskim, albo drzewem świętego Jana.
Należy do grupy drzew bobowatych, zaś jego wysokość dochodzi nawet do 18 metrów.
Cechują się dużą i szeroką koroną a także popękaną na pniu korą.
Owoce są jadalne, fioletowo – brązowe i osiągają około 20 cm długości oraz 2 cm szerokości. W przeszłości ziarna po wysuszeniu stosowane były jako odważniki w jubilerstwie, obecnie kamienie szlachetne i złoto nie są już w ten sposób ważone.

Nieco historii
Po raz pierwszy o owocach szarańczynu możemy poczytać w Biblii.
W ewangelii św. Mateusza, żywi się szarańczą.
 Jednakże wedle źródeł wcale nie chodzi o owady, lecz właśnie o owoce drzewa.
Stąd też pojawia się nazwa drzewa chleb świętojański lub też chleb św. Jana.
W latach 50tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych zostały przeprowadzone badania  owoców szarańczynu, zaś strąki sprzedawano na ulicach, jako świetny substytut cukierków.
Z kolei mąka wyrabiana z owoców stała się dodatkiem do tak zwanej żywności funkcjonalnej, a także do wyrobów czekoladopodobnych.

Szarańczyn dziś
Obecnie trudno na terenie Polski spotkać to drzewo, a szkoda, ponieważ jego owoce bogate są w galaktomannozę, garbniki czy pektyny.
W przemyśle galaktomannoza stosowana jest jako zagęszczacz.
 Oznaczana jest symbolem E410 i niekiedy zwie się ją także jako gumę karobową.
 Strąki mogą być również wykorzystywane w przemyśle alkoholowym, tytoniowym, czy nawet kosmetycznym.
Co więcej używa się go także do produkcji papieru.
Nie można zapominać iż z miąższu, jaki znajduje się w strąkach wyrabia się mąkę bezwęglowodanową, którą to stosuje się do produkcji wyrobów dla osób chorych na cukrzycę, a także do produkcji syropów leczących kaszel.
 Proszek ze strąków może być też stosowany jako środek przeciwbiegunkowy.
Jest bardzo łagodny a jednocześnie skuteczny, dlatego mogą stosować go dzieci.
Miąższ ze strąków zawiera w sobie około 70% węglowodanów, a także 6 % białka, skrobię, składniki mineralne zaś wody ma tylko 15%.
 Warto wrócić uwagę na smak owoców, ponieważ przypominają czekoladę, bądź też słodkie kakao. Dzieje się tak dlatego, iż pod wpływem żucia wydostaje się amylaza, zaś w ślinie rozkłada się ona na cukry proste.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości