Rokitnik
#4

   
Nalewka z Rokitnika
Nalewka ma piękny kolor i interesujący lekko kwaskowy posmak.
Nalewka z Rokitnika ma wiele zastosowań, od lat sprawdza się przy problemach z układem pokarmowym, a jesienią i zimą pomaga wspierać odporność
Składniki
1 kg - owoców Rokitnika
700 g - cukru
700 ml - spirytusu 95%
Duży 4 l słój i mniejszy 2-3l
Owoce zerwij z gałązek, oczyść, ewentualnie opłucz i osusz.
Owoce umieść w słoju, zasyp 0,5 kg cukru i zalej spirytusem.
Zakręcony słój odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4 miesiące.
Po tym czasie przelej nalewkę do drugiego słoja przez sito lub gazę.
Pozostałe owoce zostaw w dużym słoju i ponownie zasyp je cukrem (pozostałe 200 g) i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie.
 Co jakiś czas sprawdzaj, czy owoce puszczają jeszcze sok.
Jeśli stwierdzisz, że ilość soku się nie zmienia, przecedź całość przez sito i dodaj do słoja z nalewką.
Całość dokładnie wymieszaj, spróbuj czy jest wystarczająco słodka i przelej do karafki lub butelek. 

 Owoce Rokitnika są bardzo miękkie, dlatego przed ich obrywaniem najlepiej zamrozić całe gałązki.
Zamiast owoców możesz wykorzystać gotowy wyciskany sok z owoców, co skraca czas przygotowania nalewki do tygodnia.
Wystarczy do soku dodać określoną na etykiecie wodę, cukier i spirytus.
Całość wymieszaj i odstaw na minimum tydzień by smaki się przegryzły.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości